obr1Spoločnosť GEFCO vypravila dva špeciálne charterové lety z Číny na Slovensko. Nákladnými lietadlami typu Boeing 787 zabezpečila prepravu viac ako 64 ton zdravotníckeho materiálu aktuálne chýbajúceho predovšetkým zdravotníckemu personálu, pre spoločnosť PENTA.

Lietadlá dorazili na bratislavské letisko utorok 31. marca a v stredu 1. apríla 2020 o 17.30 hodín. Zásielka obsahovala okrem iného 6 miliónov rúšok a 20 tisíc respirátorov.


Prepravu zabezpečil tím manažéra divízie AIR&SEA spoločnosti GEFCO Ladislava Balogha, ktorý vo februári 2020 organizoval nákup a humanitárne zásielky rúšok zo Slovenska pre kolegov do Číny.

Sedem rôznych čínskych dodávateľov
Dva špeciálne charterové lety vypravila z čínskeho Šanghaja pre spoločnosť PENTA logistická spoločnosť GEFCO, ktorá zabezpečila konsolidáciu zásielky od 7 rôznych dodávateľov zdravotníckych potrieb v Číne a vypravovanie lietadiel v super rýchlom čase. Viac ako 64 ton materiálu smerujúceho primárne pre zdravotnícky personál v nemocniciach a obsluhu lekární odletelo lietadlami typu Boeing 787 zo Šanghaja v pondelok 30. marca a utorok 31. marca 2020 a na letisko M. R. Štefánika v Bratislave dosadlo utorok 31. marca a stredu 1. apríla 2020 krátko pred šiestou hodinou odpoludnia.
„Som hrdý na prácu svojho tímu, na to v akom rýchlom čase sme zvládli zabezpečiť konsolidáciu nákladu v Číne, potrebné vývozné dokumenty i vypravenie oboch charterových letov do Bratislavy. Ta práca ma teší o to viac, že ide o dve lietadlá plné materiálu, ktorý našim spoluobčanom v Česku i na Slovensku akútne chýba,“ popisuje unikátnu prepravu Ladislav Balogh, manažér divízie AIR&SEA spoločnosti GEFCO.
Bezprostredne po vykládke oboch lietadiel GEFCO zabezpečilo kompletné roztriedenie materiálu a paletizáciu pre ďalšiu prepravu v rámci oboch lokálnych trhov. Tzv. posledné míle, teda distribúcia do cieľovej destinácie, ktorou je sieť lekárni Dr. Max a sieť nemocníc Svet Zdravia/Pro Care, je aktuálne realizovaná pozemnou dopravou. „Našou primárnou snahou je zabezpečiť dostatok ochranných pomôcok pre ľudí, ktorí sa nachádzajú v prvej línii boja s pandémiou, teda pre lekárov, sestry či lekárnikov. Intenzívne pracujeme na tom, aby dodávky medicínskeho materiálu pokračovali a boli sme tak na očakávaný nápor pacientov podľa možností čo najlepšie pripravení,“ hovorí Eduard Maták, spolumajiteľ Penta Investments.

V zásielke zdravotníckeho materiálu pre český a slovenský trh je:
- 6 miliónov tvárových rúšok
- 20 tisíc respirátorov
- Viac ako 8 tisíc bezdotykových teplomerov
- Ochranné štíty a obleky pre zdravotníckych pracovníkov
- 70 paliet vitamínov a potravinových doplnkov

TCS, urgentná preprava pre klientov i v rámci Skupiny GEFCO
Preprava nie je kuriózna len z pohľadu čísiel, ale i z ľudského pohľadu. Realizuje ju tím Ladislava Balogha, ten istý tím, ktorý v januári 2020 zorganizoval nákup a niekoľko dodávok chýbajúcich ochranných pomôcok pre kolegov z čínskej pobočky GEFCO v opačnom smere, teda zo Slovenska do Číny. „Registroval som vtedy reportáž o nedostatku ochranných rúšok, ktorých nosenie bolo v Číne povinné. Napísal som kolegovi z čínskej pobočky, či sú informácie správne a či ochranné rúška potrebujú,“ popisuje začiatok akcie Ladislav Balogh. Nasledovalo potvrdenie čínskych kolegov a tím Ladislava Balogha zorganizoval obratom nákup i prepravu ochranných pomôcok do Hong-Kongu. „Nebolo to po prvýkrát, keď sme sa snažili pomôcť. Po prvýkrát sa ale pomoc týkala ľudí, ktorých poznáme a s ktorými sme bežne v kontakte. A to sme netušili, že o šesť týždňov neskôr budeme zabezpečovať prepravy nedostatkového zdravotníckeho materiálu v opačnom smere a v ďaleko väčších objemoch pre občanov našej krajiny,“ uzatvára Ladislav Balogh. Pre jeho tím sú letecké prepravy v urgentnom režime bežnou záležitosťou. Nedávno spoločnosť GEFCO vypravila zo Šanghaja urgentný charterový let do Francúzska, pri zásielke zabezpečila nielen konsolidáciu, ale i balenie pre leteckú prepravu, colné náležitosti a distribúciu jednotlivých častí zásielky do cieľových destinácií.

TEXT Petra Barineková FOTO ilustračné STAT Times