priemyselpark 1Strategický bod Považia má skvelú polohu, nového majiteľa, čelí však klasickému problému - nedostatku pracovnej sily.

Priemyselný park kvalitatívnej triedy A sa nachádza medzi Dubnicou nad Váhom a Novou Dubnicou pri D1. Zahŕňa skladové, technické a kancelárske priestory. V súčasnosti je prenajímateľná plocha takmer 90 tisíc m2 obsadená na 97 percent. Najväčším nájomcom je nemecká spoločnosť Continental, ktorá zaberá tri štvrtiny prenajímateľnej plochy. Ďalšími nájomcami sú Kuehne+Nagel, Lidl a Heineken. Spolu s bratislavským regiónom sústreďuje 93 percent industriálnych plôch v krajine a patrí tak k najdôležitejším priemyselným oblastiam na Slovensku. Súčasťou nehnuteľnosti je 96 parkovacích miest pre osobné autá a 32 parkovacích miest pre nákladné autá. Blízkosť diaľnice a rýchla dostupnosť dôležitých miest z neho robí významný strategický bod.


Areál zmenil majiteľa
Priemyselný park na západnom Slovensku otvorili nedávno, v roku 2016. Developerom sa stala spoločnosť Invest4SEE Investment Holdining GmbH, ktorá sa zameriava na industrálne nehnuteľnosti najmä v strednej a východnej Európe. Areál s viacerými halami na ploche 200 tisíc m2 postavila spoločnosť Goldbeck. Po dvoch rokoch park zmenil svojho majiteľa. Developer ho predal, za 38, 9 milióna eur, ČS nemovistnému fondu, ktorý manažuje Reico investičná spoločnosť Českej sporiteľne. „Zahraniční investori stále vidia v segmente komerčných nehnuteľností veľký potenciál pre zhodnotenie svojej investície," uviedol minulý rok riaditeľ predaja investičných nehnuteľností v CBRE Marián Mlynárik. Realitno-poradenská spoločnosť CBRE zastupovala predávajúceho pri transakcii.


Hľadajú ľudí
Podobne však ako iné priemyselné parky, aj tu je problémom zamestnanosť. Západné Slovensko a Považie už dlhšie čelí problému zohnať dostatočný počet ľudí v niektorých profesiách. Je to najmä oblasť energetiky, elektrotechniky, strojárstva, takisto je problém s kvalitnou pracovnou silou s IT vzdelaním. Len minulý rok uvádzali agentúry, že chýba približne 30 tisíc takýchto pracovníkov. Dopyt stúpa totiž omnoho rýchlejšie, ako ich školy dokážu pripraviť. Nedostatočný záujem je o profesiu operátor výroby, ktorý pociťujú všetky priemyselné regióny, snáď okrem tých s najvyššou nezamestnanosťou na východe Slovenska. V areáli pri Dubnici nad Váhom sídli aj spoločnosť Delta Electronics. Momentálne hľadá pracovníkov na pozície elektotechnický inžinier, servisný inžinier, technológ a opravár.

Autor : Magda Švančarková

Foto: Reico