túto prvúV súvislosti s pandémiou Covid 19 sa v ekonomike a špeciálne vo výrobe čoraz častejšie skloňuje nevyhnutnosť maximálnej digitalizácie a automatizácie. Tá prinesie oveľa vyššiu efektívnosť v narábaní so zdrojmi, umožní predikovať zmeny na trhu, zníži chybovosť a tam, kde je to možné, umožní riadiť výrobu na diaľku. Zároveň však so sebou prináša potrebu implementácie komplexných softvérových riešení, ktoré výrobným firmám umožnia bezproblémový posun k tzv. Industry 4.0.

Jeden softvér je viac ako 100 excelov
Tabuľky, tabuľky a zase tabuľky. Projektové riadenie si bez nich mnohí z nás nedokážu ani len predstaviť. Sú užitočným nástrojom, no v istom bode rozsahu projektu už jednoducho nestačia a vy strácate prehľad o tom, kto pridal či pozmenil konkrétny údaj a podobne. Na tento problém narazila aj spoločnosť Dekona, popredný konštruktér a výrobca upínacích zariadení, napríklad pre výrobcov mobilnej poľnohospodárskej techniky, stavebných a cestných strojov, vojenskej alebo železničnej techniky.

túto druhú
„Stav bol taký, že sme riadili výrobu systémom, ktorý sa inovoval už veľmi málo. Mali sme pocit, že ho treba nahradiť niečím modernejším, s iným pohľadom na vec,“ hovorí projektový manažér na implementáciu nového informačného systému Asseco APplus v Dekone, Martin Kalmánek.
Špecifickosť produktov firmy Dekona si však vyžadovala implementáciu komplexného riešenia, ktoré bude schopné zvládnuť rôznorodé požiadavky.
„Každý produkt tejto firmy je unikátny, jeho návrh aj výroba zahŕňa množstvo plánovania, objednávania špeciálnych materiálov, feedbackov a dolaďovačiek a jeho manažér musí mať o celom projekte stopercentný prehľad od vývoja až po výrobu,“ hovorí projektový manažér spoločnosti Asseco Solutions Michal Halenár. „Situáciu často komplikuje aj fakt, že projektoví manažéri často nie sú v teréne online. Naše riešenie však umožňuje aj pri slabom či prerušovanom pripojení na internet pracovať so systémom APplus, s čím môžu mať iné firemné softvéry problém.“
Mobilita APplus je však len jednou z mnohých výhod tohto výrobného softvéru. Vďaka svojej modulárnosti je možné aplikovať ho prakticky v akejkoľvek výrobnej sfére a jeho prívetivé webové rozhranie umožňuje oveľa väčšiu zrozumiteľnosť výstupných údajov. To všetko bez nutnosti zaúčať sa na prácu v zložitom informačnom systéme.

Riadenie firemných procesov s prehľadom
Jednou z najinovatívnejších funkcionalít je rozhodne umelá inteligencia, ktorá navrhuje zoznamy, grafické prehľady či relevantné workflow-y nielen na základe toho, ako ich využívate vy, ale aj vaši kolegovia. Vďaka tomu už nebudete zahltení množstvom nepotrebnej agendy, ale môžete sa venovať veciam, ktoré vašej firme zarábajú.
Potvrdzuje to aj Martin Kalmánek: „Softvér nám okamžite priniesol dostupnejšie informácie o projekte, jeho aktuálnej fáze či je objednaný, či sa kreslí alebo je už vo výrobe. Spravili sme si poriadok v systéme a výsledkom je zrýchlenie vyhľadávania informácií v projektoch až o 50 percent. Mne priniesol dokonca viac času, keďže nemusím inštalovať na fungovanie softvéru žiadne aplikácie,“ dodáva s úsmevom.

túto tretiu

Sadne mu kusová aj sériová výroba
Komplexnosť výrobného softvéru Asseco APplus sa potvrdzuje aj v celkom odlišnom odvetví a type výroby.
Japonská spoločnosť, ktorá je popredným globálnym spracovateľom a dodávateľom špecializovaných medených rúr, vyrába na Slovensku komponenty do klimatizácií. Slovenská fabrika je okrem iného výnimočná tým, že v pozícii vysokošpecializovaných zváračov medených rúrok nájdete iba ženy.
Sériová výroba produktov s vysokými nárokmi na presnosť, detailné plánovanie a výrobnú stratégiu taktiež ťaží z implementácie softvérového riešenia Asseco APplus. Tento výrobný systém totiž okrem viacerých iných funkcionalít dokáže odhaliť systémové anomálie a chyby a výrazne tak znížiť počet nepodarkov. Vzhľadom na stále rastúce ceny vstupných materiálov vrátane cien kovov, ide rozhodne o dôležitý aspekt posunu k vyššej efektívnosti výroby.

Text/Foto Asseco Solutions