obrCieľom článku je poskytnúť informácie o MonAMI platforme, systéme pre ukladanie a hlásenie protokolových správ a zhodnotení spoľahlivosti MonAMI systému počas testovania v domácnostiach, ktoré bolo vykonané v rámci projektu 6. RP na zlepšenie kvality života osamelo žijúcich seniorov a osôb so zdravotným postihnutím.

Problém sociálnej exklúzie a prekážok pri inklúzii seniorov a ľu­dí so zdravotným postihnutím môže byť viac-menej elimino­vaný použitím automatizácie domácnosti, a to za pomoci nie­len súčasných, ale aj budúcich moderných technológií. Užitočné technológie, ako napríklad informačno-kumunikačné technológie, no­mádne zariadenia, bezpečnostné prvky automatizovanej domácnosti, môžu poskytnúť cieľovým skupinám kvalitnejší život a umožniť vykoná­vanie každodenných činností jednoduchším a pohodlnejším spôsobom.

V rámci projektu 6. RP MonAMI bolo vykonané testovanie vytvorenej MonAMI platformy nielen v laboratórnych podmienkach, ale i priamo v domácnostiach cieľovej skupiny.

Úlohou testovania bolo demonštrovať zvýšenie bezpečnosti, autonómie a komfortu vhodnou automatizáciou domáceho prostredia za pomo­ci technologickej platformy vytvorenej na základe IKT technológií a slu­žieb. Služby boli dizajnované a implementované na základe otvoreného konceptu OSGi platform.

MonAMI PLATFORMA

Cieľom pri tvorbe MonAMI platformy bolo vytvorenie technologickej zá­kladne pre vývoj nových služieb, ktorá je odvodená zo štandardných tech­nológií. Platfoma je určená na vzájomné prepájanie základných prvkov, ako sú napríklad spoľahlivé samostatne organizované siete, prenosné, tzv. nomádne technológie, umožňujúce interakciu s používateľom, mo­nitorovanie fyzického stavu, ako aj infraštruktúru služieb, ktoré zabez­pečujú kvalitu služieb, spoľahlivosť a súkromie [1]. MonAMI platforma v podstate pozostáva z piatich hlavných častí:

• Sada drôtových (1-wire technológia) a bezdrôtových (ZigBee techno­lógia) senzorov a aktuátorov

• Server používateľských rozhraní UCH (Universal Control Hub)

• Dynamická platforma založená na základe OSGi

• Dotyková obrazovka ako hlavné používateľské rozhranie

• Webová platforma na riadenie alarmov, služieb a aktualizáciu služieb.

obr1

Centrálnym prvkom MonAMI platformy je tzv. Residential Gateway (RG – Rezidenčná brána). Úlohou RG je centralizácia MonAMI služieb v jednom bode, čo umožňuje zdieľanie rovnakých zdrojov a poskytuje

príležitosť na vytvorenie rozšírených služieb. Rezidenčná brána je aký­koľvek počítač s architektúrou x86 a podporou Java technológie, ktorej používateľské rozhranie môže vzdialene bežať na inom počítači, smartfó­ne či tablete a komunikovať s RG pomocou preddefinovaného protokolu, v našom prípade ide o využitie UCH (Universal Control Hub), protokolu HTTP a socketovej komunikácie. [2]

Všetky senzory a aktuátory sú prepojené priamo s RG, kde hardvérová vrstva, t.j. hardvérová implementácia senzorov a aktuátorov, je vzhľa­dom na použitie OSGi4AMI pred ostatným systémom transparentná, čo umožňuje systému pracovať so zariadeniami ako so softvérovými objekt­mi, ktoré majú preddefinované metódy a funkcionalitu. [3]

OSGi4AMI reprezentuje referenčný bod pre všetkých vývojárov MonAMI systému. Je to spoločné rozhranie softvérovej štruktúry vyvinutej ako „open source“ technológia a umožňuje pomocou poskytnutej ontológie interakciu medzi jednotlivými modulmi. [4]

Každý komponent má svoj vlastný životný cyklus, napríklad inštalácia, spustenie, zastavenie, aktualizácia, odinštalovanie. Vlastnosti koncep­tu OSGi umožňujú vykonať prechod komponentu z jedného stavu do druhého bez nutnosti zastavenia celého systému. [3] [4]

TESTOVANIE MonAMI PLATFORMY

MonAMI platforma a jej služby boli pre demonštráciu technickej spo­ľahlivosti a použiteľnosti najprv testované seniormi v laboratóriách (na šiestich miestach v Európe). Po vykonaní testov v laboratóriách sa testo­vanie presunulo prostredníctvom LSFT centier do reálnych podmienok domácností seniorov a osôb s postihnutím. Od testovania sa očakáva­lo potvrdenie rozšíriteľnosti, sociálnych a ekonomických benefitov systé­mu MonAMI. Táto fáza testovania bola určená na zber informácií o spô­sobilosti platformy [5].

LOGOVACÍ SYSTÉM

Pre architektúru MonAMI bolo pripravené použitie logovacieho systému na ukladanie a hlásenie protokolových správ (logov) generovaných MonA­MI platformou a každou spustenou službou. Položky týchto protokolov sú používané na vyladenie a analyzovanie používaných služieb. Každý zápis protokolu – záznamu sa automaticky ukladá na používateľovu rezidenčnú bránu RG. Tie sú k dispozícií v reálnom čase pomocou webovej konzoly. Pre offline analýzu MonAMI služby odosielajú tieto protokoly v pravidelnom intervale pomocou e-mailu. Interval zasielania a adresa sú konfigurovateľ­né a boli nakonfigurované pri inštalácii. Služba LocalTool service, vytvore­ná na tento účel, zahŕňala tri konfigurovateľné funkcionality:

• Zobrazenie posledných 100 logov v konzole OSGi4AMI platformy použitím príkazu monami logconsole.

• Zaslanie posledných 100 logov pomocou e-mailu použitím príkazu monami logemail.

• Periodické posielanie posledných 100 logov pomocou emailu. Perióda posielania správ je definovaná špecifickým parametrom a popisom logov.

obr2

Na rozdiel od pôvodnej definície procesu logovania bolo navrhnuté pri­radenie kódu pre každý protokol – záznam, s cieľom umožniť riadenie protokolu na štatistické účely. Každá položka protokolu je klasifikovaná siedmimi číslicami, ktoré prislúchajú číslu služby, typu informácie a kto­ré definujú špecifické informácie služieb.

VYHODNOTENIE SPOĽAHLIVOSTI

Zo získaných údajov prostredníctvom logovacieho systému boli u jednot­livých používateľov počas mesiacov január – február – marec zistené in­formácie o prerušeniach prevádzky MonAMI systému, resp. služby, ktoré boli vhodné na hodnotenie spoľahlivosti systému, pomocou ukazovateľa pohotovosti systému. Celková doba bezporuchovej prevádzky MonAMI systému v domácnostiach počas testovania bola 2 591 112 minút.

obr3

Počas tejto doby bolo zistených 15 výpadkov, resp. zastavení MonAMI systému, čo v našom prípade znamená 15 porúch. Celková doba obnovy MonAMI systému bola 878 minút.

Vďaka použitiu platformy OSGi4AMI pri zastavení, resp. zlyhaní služby, bolo možné uskutočniť automatické reštartovanie tej-ktorej služby bez nutnosti zastavenia celého systému.

rov

Vďaka použitiu aplikácie automatického štartu bol systém v prípade vyp­nutia, resp. reštartu rezidenčnej brány, či už náhodne, nechtiac alebo úmyselne, v krátkej dobe znovu spustený a jeho funkčnosť obnovená. Pri poruchách MonAMI systému tak zväčša išlo o poruchy:

• občasné – krátkodobá strata prevádzkyschopnosti systému (vzniknu­tá porucha vďaka automatickému reštartu, resp. spusteniu systému/ služieb trvala len obmedzený čas),

• čiastočné – porucha spôsobila neschopnosť systému plniť len niekto­ré požadované funkcie. [6]

Počas testovania v domácnostiach seniorov bolo možné vďaka systé­mu pre zber a hlásenie správ MonAMI platformy získať informácie, kto­ré možno ďalej analyzovať. Počas testovania boli zistené aj určité nedo­statky a požiadavky spojené s používateľským rozhraním, umiestnením a veľkosťou RG, mechanickými vlastnosťami RG a komponentov, dopln­kovými službami atď.

Získané poznatky a údaje sú využité v ďalších vedecko-výskumných čin­nostiach pri riešení úloh projektu VEGA 1/1162/11 „Teoretické princí­py, metódy a prostriedky diagnostiky a rehabilitácie mobility seniorov“ a v iných súvisiacich projektoch.

 

Poznámka: Príspevok vznikol v rámci riešenia grantovej úlohy VEGA 1/1162/11 „Teoretické princípy, metódy a prostriedky diagnostiky a rehabilitácie mobility seniorov“.

 

LITERATÚRA

1. FAGERBERG, Gunnar, et al. Konzorcium projektu MonAMI: Výstupné správy projektu MonAMI [online]. Dostupné na internete:

2. URC Consortium: Universal Remote Console Standard [online]. [cit. 2012-01-08] Dostupné na internete:

3. OSGi Alliance: About the OSGi Service Platform. June 2007 J. Damant, M. Knapp, M. Ellis, S. Lundberg, D. Simsik, J. Falco,. [cit. 2013-01-05] Dostupné na internete: .

4. MARCO, A., CASAS, R., BAUER, G., et al. Common OSGI Interface for Ambient Assisted Living Scenarios. In: Ambient Intelligence and Smart Environments, Vol 3. 2009.

5. DAMANT, J., KNAPP, M., ELLIS, M., LUNDBERG, S., ŠIMŠÍK, D., FALCO, J.: „D34.3 v1 Living Scale Field Trial Evaluation“. October 2010.

6. SIMAN, Daniel. 2012. Optimalizácia technológie monitorovania a riadenia inteligentného prostredia pre nasadenia do domácností seniorov: Dizertačná práca. Košice: TUKE, 2012. 125 s.

 

TEXT/FOTO ING. DANIEL SIMAN, PHD., PROF. ING. DUŠAN ŠIMŠÍK, PHD., STROJNÍCKA FAKULTA, TECHNICKÁ UNIVERZITA V KOŠICIACH FOTO ARCHÍV REDAKCIE