titulnyOd 1. do 5. októbra 2018 sa na brnianskom výstavisku konal tradičný zlievarenský veľtrh FOND-EX, ktorý je súčasťou Medzinárodného strojárskeho veľtrhu. Medzi vystavovateľmi tohto špecializovaného veľtrhu samozrejme nemohla chýbať ani spoločnosť Alucast z moravskej obce Tupesy.


Stánok spoločnosti sa tešil veľkému záujmu návštevníkov, čo nám potvrdil aj jej konateľ Jarmil Cileček: „Naša spoločnosť sa má vždy čím prezentovať. Vyrábame odliatky pre tých najnáročnejších klientov, medzi ktorých patria napríklad letecké spoločnosti AIRBUS, či BOEING. Okrem toho vyrábame presné odliatky pre klientov z oblasti medicíny (Chirana Stará Turá), optiky, obranného priemyslu a iné. Tiež interiéry sedadiel železničných vagónov sú vyrábané našimi výrobkami. Vždy sa snažíme vyhovieť požiadavkám zákazníka.“

obr1

 

Klienti postupne opúšťajú staršie zlievarenské technológie a nahrádzajú ich novými - možno práve preto sa spoločnosť Alucast dostala na vrchol v oblasti zlievarenských spoločností. J. Cileček vysvetľuje: ,,V minulosti boli zlievarne považované za niečo podradné a špinavé, no v súčasnosti sa jedná o veľmi čistú, špičkovú a rýchlu prácu.“ Práve tak, čisto, to dnes vyzerá v jej výrobnej prevádzke. ALUCAST je v súčasnosti považovaný za špičku vo výrobe presných hliníkových odliatkov v Európskej únii. Hlavným cieľom jej konateľa pri zakladaní spoločnosti bolo vytvoriť presné hliníkové odliatky, čo sa mu i podarilo. Spoločnosť využíva najnovšie dostupné technológie, aby vyhovela najnáročnejším požiadavkám klientov a dokázala zabezpečiť komplexný diel spoločne s montážou a povrchovou úpravou. Na výstave bolo veľmi pekne ukázané, ako vzniká hotový produkt.

 obr2

NOVINKA – magnéziové odliatky
Novinkou spoločnosti sú odliatky z magnézia, ktorých hlavnou výhodou je oveľa nižšia váha, ako má hliník. Na výstave boli na porovnanie k dispozícii dva odliatky. Jeden z hliníka a druhý z magnézia. Vďaka tomu si každý návštevník mohol porovnať a skúsiť váhový rozdiel. Odliatky Mg nachádzajú čoraz viac uplatnenie v letectve, optike ai. Spoločnosť je prvá zlievareň presného liatia v EÚ, ktorá vyrába presné odliatky Mg metódou vytavitelného modelu.

Odliatky pre krásu
Okrem odliatkov pre úžitok sa spoločnosť môže pochváliť odliatkami sochárskej tvorby. Rad umelcov našla zaľúbenie v technológiu spoločnosti a tak vnikla úzka spolupráca. Veľmi pekným umeleckým dielom je "Strom poznania" z dielne sochára Otmara Olivy. Jarmil Cileček dodáva: "Je to naše dielo a jeho veľkosť je viac ako štyri metre. Takto veľký odliatok nebol ešte nikde na svete vyrobený technológiou presného liatia."

obr3

 

RAPID PROTOTYPING
Klasická výroba presného odliatku je pomerne náročný proces. Ak je treba vyrobiť pre nový odliatok novú formu na voskový model, trvá to niekoľko týždňov. Zákazníka to môže odradiť. Preto spoločnosť zaviedla novú technológiu RAPID PROTOTYPING. Model je vyrobený na 3D tlačiarni, nepotrebuje formu a je hotový za pár hodín. Preto ak zákazník prinesie ráno dokumentáciu v 3D, večer môže mať hotový odliatok.

obr4

Prečo práve odliatok?
Kvalita, cena, rýchlosť – tri veci, ktoré idú ruka v ruke so správnym výberom. Spoločnosť navrhnutý diel vyrobí do 4-6 týždňov, a to v sériách od päť do desaťtisíc kusov. Na diel sa kladú vysoké mechanické požiadavky, obzvlášť na presnosť detailu a kvalitu povrchu. Ak by bol diel veľmi komplikovaný, obrábanie by nebolo ekonomické. Spoločnosť ALUCAST poskytuje vysokú povrchovú a metalurgickú kvalitu. Odliatky vykazujú vysoké mechanické vlastnosti. Okrem toho, ak nesedí forma voskového modelu, je možné urobiť následnú zmenu tvaru.

Kvalitných ľudí je nedostatok
Jarmil Cileček na záver našej návštevy expozície spoločnosti konštatuje: "Práce máme veľa a stále je možnosť sa u nás zamestnať. V súčasnosti je problém s nedostatkom kvalifikovaných technických profesií na trhu práce. Pre našu firmu zháňame schopných ľudí na rôzne profesie." Tým, že sa zvyšuje počet objednávok, je aj viac práce, na ktorú treba kvalifikovaných zamestnancov. Viac o ponuke práce nájdete na: http://alucast.cz/cs/kariera

Alucast, s. r. o., poskytuje dokonalý servis, konzultácie pri návrhu odliatku,výrobu veľmi zložitých dielov. Spoločnosť spĺňa najvyššie certifikované požiadavky kvality.
http://alucast.cz/ – odliatky špičkovej kvality.

TEXT: Mgr. Drgoncová Lenka FOTO archív firmy