Analýza

Ceny energií na trhoch rastú a zatiaľ nič nenaznačuje, že by sa tento trend mohol zmeniť. Jednou z ciest, ako môžu výrobné podniky na energiách šetriť, je optimalizácia spotreby. Podľa energetického audítora Michala Kolimára z PPA Power DS to ročne môže priniesť úsporu v desiatkach tisíc eur.

"Hoci sa každý zodpovedný riaditeľ, majiteľ alebo manažér výrobného podniku teraz nevyhnutne zaoberá témou energií a hľadá úspory, bez dostatočných informácií je to náročné, ba možno až nereálne. Je to ako hľadať ihlu v kope sena, pretože jedinú informáciu, ktorú má, je veľké číslo na mesačnej faktúre za elektrinu," priblížil odborník.

Riešením je podľa neho energetický audit na základe systému online meraní výrobných liniek a podporných technológií. Pre bežný výrobný závod obvykle stačí 10 až 20 meraní kľúčových technológií. "Do systému sa pripájajú napríklad jednotlivé linky, roboty, ohrevy, kompresory, osvetlenie, vzduchotechnika či chladenie. A vedenie podniku zrazu vidí, z čoho sa skladá ich 20-tisícová mesačná faktúra za energie," vysvetlil Kolimár.

V ďalších krokoch sa potom analyzujú namerané dáta a spotreby. "Napríklad veľa firiem nevyrába v noci alebo cez víkendy. Napriek tomu aj vtedy spotrebúvajú okolo 20 až 30 % energie. Online meraním sa dá zistiť, čo túto spotrebu tvorí," zdôraznil odborník. Môže sa ukázať, že sú napríklad pozapínané zariadenia, ktoré nie sú potrebné, alebo sa ich výkon dá výrazne znížiť.

TASR/min