kondenzatorPri navrhovaní ľubovoľného zariadenia, bez ohľadu na jeho neskoršie využitie, je dobré mať po ruke kvalitné kondenzátory. Práve od nich do veľkej miery závisí životnosť prístroja.
Jednou z firiem, ktorej produkty sa vyznačujú najvyššou kvalitou spracovania je Kemet. V ponuke tohto producenta si osobitnú pozornosť zaslúžia odrušovacie kondenzátory zo série R52.

 

Odrušovacie kondenzátory Kemet série R52 – charakteristika
Polypropylénové kondenzátory zo série R52 sa vyznačujú nasledujúcimi parametrami:
 Kapacita od 100 nF do 22 μF
 Menovité napätie 310 VAC / 560 VDC
 Pracovná teplota do 110°C
 Raster vývodov od 15 mm do 37,5 mm (v závislosti od kapacity)
 Súlad s normou z branže automotive (AEC-Q200)
 Vysoká odolnosť na náročné prevádzkové prostredie (IEC 60384-14)

Kondenzátory spoločnosti Kemet sú vytvorené z dvoch vrstiev – vodivej a izolačnej, ktoré spolu tvoria sploštený valec. Na jeho oboch stranách sa nachádzajú kovové doštičky, ku ktorým sú prichytené vývody. Celok je osadený v plastovom puzdre.
Samotná konštrukcia kondenzátorov série R52 si zaslúži pozornosť pre svoje rozmery. Napríklad v porovnaní so starším modelom série F862 s kapacitou 0,47 μF a 15 mm rastrom vývodov je kondenzátor série R52 menší až o 86 percent.
Kondenzátory R52, podobne ako iné produkty značky Kemet, sú intenzívne podrobované rozličným testom, ktoré potvrdzujú ich spoľahlivosť v každých podmienkach. Na základe toho si môžeme všimnúť, že sa nová séria kondenzátorov vyznačuje napríklad dokonalou odolnosťou proti podmienkam externého prostredia. Testy poklesu kapacity prezentuje nasledujúci graf:

graf1

Testy realizované v podmienkach s teplotou 85°C a 85 % vlhkosťou dokazujú, že maximálny pokles kapacity kondenzátora je v rozmedzí 6-8 %, priemerná hodnota je 2-4 %.
Zaujímavým je aj maximálny nabíjací prúd nových kondenzátorov. Pri testovaní sa overovala hodnota prúdu nabíjania v závislosti od frekvencie a kapacity kondenzátora. Test prebehol pri teplote 25°C. Pri niektorých kapacitách je nabíjací prúd pod kmitočtom 1 kHz menší ako 1 A, avšak po prekročení 1 kHz je prúd vždy vyšší ako 1 A. Tu sú zachytené výsledky:

graf2

Používanie kondenzátorov v automobiloch a v elektromobilite
Jedným z odvetví, v ktorom možno úspešne používať kondenzátory zo série R52, je automobilový priemysel. Elektronika montovaná vo vozidlách sa musí vyznačovať dokonalou odolnosťou. Každá súčiastka, aj kondenzátor, musí byť odolná voči nepriaznivým cestným podmienkam.
Meniče a invertory používané v elektromobiloch sa tiež musia vyznačovať dokonalou kultúrou chodu. Tú ovplyvňuje okrem iných faktorov aj čas nabíjania batérií. V ich prípade môžu kondenzátory série R52 poslúžiť na zvýšenie efektívnosti produktov.

graf3

Kondenzátory R52 v čiernej a bielej technike
Kondenzátory R52 sa môžu používať aj v spotrebnej elektronike a pod. V tomto type elektrických zariadení sa napájacie systémy vyvíjajú od základu. Je to nevyhnutné, ak chceme dosiahnuť dokonalú funkčnosť zariadenia a udržať plynulosť výroby. Napríklad, správna príprava elektronických súčiastok na výrobu čiernej techniky si vyžaduje ich predošlé spustenie. Tento proces sa realizuje najčastejšie paralelne s hlavnou montážou. Všetky komponenty sa na výrobnú linku musia dostať v správnom momente a ich kvalita nesmie vzbudzovať žiadne pochybnosti.

Ideálne riešenia pre elektroniku
Pri výrobe elektronických produktov je dôležitá ich veľkosť, a preto je nevyhnutné používanie súčiastok s čo najmenšími rozmermi. Ako uvádza Kemet, použitím ich produktov dokážete ušetriť v priemere 41 % priestoru na DPS (údaje sa vzťahujú na zdroje). Úspora miesta na DPS umožní v budúcnosti dosiahnuť aj iné výhody. Menšia doska umožní ušetriť skladovacie kapacity, čo je tiež dôležité v procese optimalizácie výrobného procesu.

Merače spotreby s kondenzátormi Kemet
Merače spotreby predstavujú ďalšiu oblasť, ktorá musí fungovať s maximálnou presnosťou v nepretržitej prevádzke. Použitie kondenzátorov spoločnosti Kemet umožní vytvoriť produkt vysokej kvality, odolný voči rozličným vonkajším faktorom. Navyše ich veľkosť dovoľuje znížiť rozmery DPS v priemere o 38 %.

Výroba kontrolných a meracích prístrojov
Každý kontrolný a merací prístroj (bez ohľadu na to, či ide o bežný číslicový multimeter alebo profesionálny kalibrátor) sa musí vyznačovať najvyššou presnosťou meraní. Aby to bolo možné, výrobcovia takých produktov musia vhodným spôsobom navrhnúť meracie obvody prístrojov. Čím vyššia je kvalita ich komponentov, tým jednoduchšie sa dá dosiahnuť plánovaný efekt a presnosť hotových prístrojov.

schema

Záver
Kondenzátory zo série R52 od spoločnosti Kemet sa vyznačujú dokonalými parametrami a kompaktnými rozmermi. Vďaka tomu môžu byť využívané v mnohých aplikáciách a zvládajú aj najnáročnejšie podmienky.

TEXT/FOTO TME