CZ SK live eventSpomedzi viac ako 100 prihlásených návrhov z 11 krajín strednej a juhovýchodnej Európy porota vybrala tím Ekolive zo Slovenska a Holloid z Rakúska ako najlepšie riešenia v súťaži BASF Innovation Hub 2022. Súťaž spoločnosti BASF je určená pre startupy a inovátorov zaoberajúcich sa zelenou energiou, inteligentnou dopravou a európskou stratégiou „Z farmy na stôl“.

Porota sa aj tento rok rozhodla oceniť až dva startupy, ktoré vynikali svojimi riešeniami a dávajú nám optimizmus do ďalších dní. Tím Ekolive, ktorý v súťaži zastupovala zakladateľka tohto startupu, Ing. Darina Štyriaková, PhD., postúpil do finále súťaže ako víťaz lokálneho kola BASF Innovation Hub 2022 pre Českú a Slovenskú republiku. Ich riešenie pre biolúhovanie, bioremediáciu a výrobu biostimulantov pre zdravú a bezpečnú produkciu potravín presvedčilo aj porotu veľkého finále. Vďaka tejto inovatívnej metóde pomocou baktérií dosahujú zvýšené výnosy ekologického poľnohospodárstva, ako aj účinnosť konvenčných hnojív. Projekt slovenského tímu z Košíc zároveň spĺňa 11 zo 17 cieľov udržateľného rozvoja OSN.
Ivan Staňa, Country Manager spoločnosti BASF Slovensko a člen lokálnej poroty BASF Innovation Hub 2022 pre Česko a Slovensko zdôrazňuje výnimočný prínos tohto riešenia: „Som veľmi hrdý, že práve zo Slovenska prichádza inovatívna metóda, ktorá využíva silu biotechnológie, mnoho rokov výskumu a koniec-koncov i zanietenosť tímu Ekolive na riešenie viacerých problémov naraz. Porota sa zhodla, že tento, už do praxe zavedený systém biolúhovania, ktorý umožňuje získavať živiny potrebné pre rastliny vo forme biohnojiva z ťažobného alebo priemyselného odpadu, má širšiu perspektívu pre udržateľnú budúcnosť.“

Grand Finale Ekolive a Marco Mensink vpravo
Zakladateľka Ekolive Darina Štyriaková a Marco Mensink

Druhý víťazný návrh pochádza od spoločnosti Holloid z Rakúska s ich nástrojom 3D zobrazovania v reálnom čase, ktorý je založený na holografickej mikroskopii s možnosťou implementácie pre bioreaktory a na monitorovanie životného prostredia.
Oba víťazné tímy získali od BASF finančnú odmenu vo výške 2 500 eur za výhru v lokálnom kole a ďalších 5 000 eur za celkové víťazstvo.
„Je pre nás obrovskou cťou, že si nás spoločnosť BASF vybrala spomedzi všetkých silných inovatívnych startupov, ktoré prezentovali úžasné riešenia budúcnosti. Bolo to vzrušujúce a veľmi inšpiratívne podujatie. Urobíme všetko pre to, aby naše baktérie pomáhali pri kríze nerastných surovín, obehovosti a aby prispeli k naplneniu európskej zelenej dohody bez ovplyvňovania výnosov poľnohospodárov. Obrovská vďaka patrí vysoko profesionálnej porote a všetkým z tímu BASF. Sme veľmi vďační za vašu podporu a dúfame v budúcu spoluprácu,“ poznamenala zakladateľka Ekolive, Darina Štyriaková.
Druhý ročník súťaže BASF Innovation Hub 2022 trval 6 mesiacov a prilákal viac ako 100 tímov z 11 krajín strednej a juhovýchodnej Európy. „V BASF organizujeme podobné projekty už dlhšie a neustále sa utvrdzujeme, že tunajší inovátori prekypujú skvelými nápadmi, ktoré si zaslúžia našu podporu. Či už vo forme poradenstva, finančnej pomoci alebo prepájania s užitočnými kontaktmi. S týmto vedomím a zámerom organizujeme aj súťaž BASF Innovation Hub,“ doplnil Ivan Staňa.

O súťaži BASF Innovation Hub
BASF Innovation Hub je súťaž, ktorú organizuje chemická spoločnosť BASF, európsky líder v oblasti výskumu a vývoja. Cieľom súťaže je podporovať hľadanie trvalo udržateľných riešení medzi začínajúcimi spoločnosťami a inovátormi v 11 krajinách strednej a južnej Európy V aktuálnom ročníku súťaže posudzovala jednotlivé projekty odborná porota zložená zo zástupcov Európskej rady chemického priemyslu (CEFIC) a spoločnosti BASF. V porote zasadli konateľ BASF Venture Capitals Markus Solibieda, ktorý jej aj predsedal, prezidentka BASF pre región EMEA Katja Scharpwinkelová, viceprezident BASF pre región South-Central Thomas Narbeshuber, prezident Net Zero Accelerator v BASF SE Lars Kissau a Marco Mensink, riaditeľ CEFIC.

Text/Foto BASF