vw1Z linky najväčšieho slovenského výrobcu automobilov Volkswagen Slovakia (VW SK) zišiel dnes slávnostne miliónty Volkswagen Touareg. Ide o prvé na Slovensku vyrábané SUV, ktoré je exportované do celého sveta už 17 rokov.


Nový Volkswagen Touareg s jubilejným poradovým číslom milión to nebude mať k novému majiteľovi ďaleko. Objednal si ho zákazník z Poľska. Jeho želaním bola biela farba, šesťvalcový trojlitrový turbodiesel motor s výkonom 210 kW, 8-rýchlostná automatická prevodovka, elektricky sklápateľné ťažné zariadenie, kožený multifunkčný vyhrievaný volant a vzduchové tlmiče. Vozidlo je v športovej R-Line výbave s čiernym paketom typickým práve pre tretiu generáciu tohto modelu.
Miliónte vozidlo z výrobnej linky slávnostne vyprevadili zamestnanci, ktorí sa podieľali na jeho výrobe. „Milión vyrobených vozidiel Volkswagen Touareg dokazuje našu technickú odbornosť a kompetenciu, ktorú odovzdávame prostredníctvom našich produktov zákazníkom do celého sveta. Pri tejto príležitosti ďakujem všetkým angažovaným zamestnancom, ktorí sa na tomto míľniku podieľali,“ uviedol Dr. Oliver Grünberg, predseda predstavenstva a člen predstavenstva pre technickú oblasť vo VW SK. Ako dodal, v záujme spoločnosti je zvýšenie konkurencieschopnosti závodu a s tým súvisiace zabezpečenie dobrej východiskovej pozície pri prideľovaní produktov v rámci koncernu Volkswagen. „A to sa nám môže podariť len
vtedy, ak budeme spoľahlivým partnerom pre našich koncernových zákazníkov a pri našej práci ešte efektívnejší ako doteraz,“ vysvetlil.
Bratislavský závod Volkswagen Slovakia vyrába stredne veľké SUV značky Volkswagen ako jediný závod na svete. Spustenie výroby SUV vozidiel v Bratislave v júni 2002 sa zapísalo do histórie fabriky ako najväčší investičný projekt, ktorý zabezpečil tisícky nových pracovných miest. Dnes schádza z liniek už tretia generácia modelu. „Keď sme sa pred vyše 17 rokmi dozvedeli, že sem príde SUV, boli sme veľmi pyšní. Pochopili sme, o akú veľkú vec ide. Získali sme víziu do budúcna a produkt, o ktorý sa budeme vedieť oprieť,“ zaspomínal si Stanislav Pavlík, zamestnanec, ktorý stál pri zrode prvého aj miliónteho Volkswagenu Touareg.

TEXT/FOTO Volkswagen Slovakia