fvaAutomobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) odkladá plánované ukončenie produkcie naftových áut na neskoršie obdobie. Oznámili to vo štvrtok zástupcovia firmy po rokovaní s odbormi o investičných plánoch spoločnosti na roky 2019-2021.


FCA pôvodne plánovala ukončiť výrobu osobných áut s naftovým motorom, ktorých popularita po emisnom škandále Volkswagenu klesla, v roku 2021. Ako dôvod uviedla zvyšujúce sa obmedzenia pre tieto vozidlá.
Teraz však vedenie rozhodlo, že produkciu týchto áut ukončí neskôr. Potvrdil to nový šéf divízie FCA pre Európu Pietro Gorlier. Ako uviedol, pôvodný termín ukončenia výroby osobných naftových vozidiel, je "príliš agresívny". Firma tak bude vo výrobe dieselových modelov pokračovať dlhšie, naďalej však zostáva v platnosti, že od výroby týchto áut bude pomaly ustupovať.
Vedenie FCA zároveň informovalo, že spoločnosť by v rokoch 2019-2021 mala investovať v Taliansku vyše 5 miliárd eur. Veľká časť investície pôjde do výroby elektrických a hybridných vozidiel. Investícia by mala zahrňovať aj výrobu elektrického Fiatu 500 v závode Mirafiori v Turíne. Okrem toho spoločnosť plánuje v závode Pomigliano neďaleko Neapola vyrábať kompaktné SUV Alfa Romeo a okrem toho aj hybridnú verziu auta Fiat Panda.

Zdroj: TASR