dvsNemecký automobilový koncern Volkswagen (VW) vo štvrtok oznámil, že v 14 nemeckých mestách odštartoval program, ktorým chce povzbudiť majiteľov starších dieselových vozidiel, aby ich vymenili za novšie modely.


VW ponúkne stimuly na likvidáciu starších dieselov v Nemecku a kúpu novších áut, ktoré spĺňajú prísnejšie emisné normy, v snahe zabrániť zákazu vjazdu dieselov do nemeckých miest.
Koncern chce motivovať klientov, aby sa zbavili dieselových vozidiel vybavených staršími motormi typu Euro 1 až Euro 4, uviedla automobilka.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a jej koaliční partneri sa začiatkom tohto mesiaca dohodli na plánoch redukcie emisií z dieselových vozidiel tým, že požiadajú výrobcov automobilky, aby ponúkli majiteľom stimuly alebo úpravy starších áut. Tento krok je súčasťou širšieho tlaku v Nemecku na zlepšenie kvality ovzdušia v mestách.
VW v rámci svojho programu ponúkne v 14 najznečistenejších mestách v Nemecku vrátane Mníchova, Stuttgartu a Kolína majiteľom starších áut tzv. šrotovné, teda finančnú prémiu, ak sa rozhodnú pre ich výmenu za nové. Hodnota prémie sa bude líšiť v závislosti od modelu.
Automobilové značky koncernu, medzi ktoré patria aj Audi, Seat, Škoda, zverejnia podrobnosti o svojich programoch špecifických pre každú značku.

Zdroj: TASR