obr1Spoločnosť Kia Motors Slovakia vyrobila v roku 2016 rekordných 612 900 motorov, čo predstavuje medziročný rast vo výške 5 %. Viac ako polovica vyrobených pohonných jednotiek bola určená na export. Najžiadanejším agregátom sa stal naftový motor s objemom 1,7 litra (24 %). V závode Kia došlo v minulom roku aj k medziročnému nárastu vo výrobe automobilov. Pre zákazníkov z 95 krajín bolo vyrobených celkovo 339 500 osobných vozidiel. Priemerná mzda výrobného operátora v závode Kia predstavovala v uplynulom roku vrátane všetkých príplatkov a bonusov 1 354 eur.


„V tomto roku preinvestujeme na Slovensku ďalších 130 miliónov eur, pričom väčšina finančných prostriedkov bude použitá na úpravy výrobných liniek súvisiacich s výrobou nového modelu. Verím, že pre zákazníkov budú naše produkty aj naďalej voľbou číslo jeden pre svoju osvedčenú kvalitu, ktorú sme v minulom roku potvrdili získaním Národnej ceny SR za kvalitu,“ povedal Eek-Hee Lee, prezident a CEO spoločnosti Kia Motors Slovakia.
Modely Kia vyrobené v minulom roku na Slovensku najčastejšie smerovali do Veľkej Británie (16 %), Nemecka (9 %) a Ruska (9 %). Skokanom roka v oblasti exportu vozidiel sa so 6 % stal Izrael. Suverénnym ťahúňom bolo obľúbené SUV Kia Sportage, ktoré z celkovej produkcie tvorilo 64 %. Nasledovala modelová rada Kia cee’d (28 %) a zvyšnú časť výroby doplnilo s 8 % praktické viacúčelové vozidlo Kia Venga.
Výrobný závod Kia dlhodobo znižuje svoj vplyv na životné prostredie. Počas posledných piatich rokov sa vďaka implementácii inovatívnych riešení zlepšila energetická efektívnosť pri využívaní elektrickej energie v hlavnom závode o 17 %. V danom období došlo taktiež k zníženiu spotreby zemného plynu, vďaka čomu bolo zredukované množstvo CO2 vyprodukované pri výrobe jedného automobilu o 13 %.

TEXT/FOTO KMS