czzAmerický koncern Caterpillar oznámil, že nevylučuje zatvorenie závodu v Belgicku a prepustenie približne 2000 zamestnancov. Informácia vyvolala znepokojenie medzi zamestnancami aj členmi belgickej vlády. Informovali o tom agentúra AP a portál 4-traders.com.


Najväčší výrobca ťažobných a stavebných zariadení na svete dnes uviedol, že začal proces konzultácií, na konci ktorého by mohlo byť zatvorenie jeho závodu v belgickom Gosselies a zrušenie 2000 pracovných pozícií.
Firma už minulý rok zverejnila plán reštrukturalizácie a znižovania nákladov, ktorého súčasťou je aj rušenie pracovných miest. Caterpillar totiž zápasí so slabým dopytom po ťažobných zariadeniach, keďže ceny komodít vo svete klesajú. V rámci znižovania nákladov firma už skôr uviedla, že uvažuje o presunutí produkcie stavebných zariadení z Gosselies do francúzskeho mesta Grenoble, ako aj do závodov mimo Európy.
Ekonómovia teraz očakávajú zvýšené aktivity belgického premiéra Charlesa Michela a ministra hospodárstva Krisa Peetersa, ako aj členov valónskej regionálnej vlády. Valónsky premiér Paul Magnette pre miestne médiá dnes v súvislosti s plánmi firmy Caterpillar uviedol, že je týmto oznámením pobúrený, nakoľko práve závod v Gosselies dostal od vlády finančnú pomoc.

Zdroj: TASR