titSkvelá správa pre všetkých majiteľov vozidiel Audi A4 B7 (rok výroky 2004-2008). Spoločnosť OSRAM, popredný výrobca svetlených zdrojov pre automobily, uvádza na trh novinku v podobe tzv. tuningovej sady predných svetlometov. Reflektory LEDriving XENARC sú prvým typom svetlometov vyvinutých a vyrobených spoločnosťou OSRAM ako kombinácia xenónových výbojok a LED technológie. Jednoducho povedané ide o xenónové svetlomety doplnené funkciou LED denného svietenia – obidve technológie s vynikajúcim výkonom, dizajnom a v originálnej kvalite.


Keďže je v svetlometoch použitá výbojka XENARC ORIGINAL D8S pre hlavné a stretávacie svetlá, nie je pri ich inštalácii do automobily Audi A4 B7 nutná dodatočná montáž systému automatického naklápania svetlometov ani ostrekovačov svetlometov. Svetlomety majú studenú farbu svetla 4200 K a sú homologované ako náhrada za štandardné svetlomety s halogénovými žiarovkami v súlade s potrebnými európskymi certifikáciami ECE a sú preto vhodné pre prevádzku na pozemných komunikáciách. Ich životnosť je cez 3000 hodín (životnosť výbojky).
obr3Pre zatraktívnenie designu LED svetlometov pre denné svietenie boli použité vysoko výkonné OSRAM LED diódy, ktoré po obvode presne kopírujú tvar svetlometu. Pre smerové svetlá boli použité klasické OSRAM ORIGINAL WY21W žiarovky s použitím špeciálneho difúzneho krytu.
Inštalácia do auta je jednoduchá a podľa priloženého návodu ju zvládne každý autoservis aj zručnejší domáci kutil svojpomocne počas 90 minút. Pri montáži je jediným náročnejším úkonom demontáž predného nárazníka a pôvodných svetlometov. K sade LEDriving XENARC nie je nutné zakupovať žiadne ďalšie komponenty, obsahuje v základnom balení všetko potrebné.
Svetlomety možno po inštalácii používať vo štyroch funkčných režimoch: ako hlavné svetlo pre denné svietenie (foto 01), kedy svietia iba LED diódy (na plný výkon), ďalej v tlmenom režime LED diód ako obrysové svetlá pri zapnutých stretávacích alebo diaľkových xenónových svetlách (foto 02, 03) a tiež ako smerové svetlá spolu s rozsvietenými LED diódami v tlmenom režime (foto 04).
LEDriving Xenarc ponúkajú v porovnaní s klasickými halogénovými svetlometmi používanými v AUDI A4 B7 až o 60 metrov väčší dosvit a o 110 percent viac svetla. To vodičom umožňuje pohodovejšiu a predovšetkým bezpečnejšiu jazdu, keďže môžu prípadné prekážky v cestnej premávke spozorovať oveľa skôr. Vyžarované svetlo je rovnako o 40 percent belšie. Kontrasty osvetľovaných plôch, predmetov, chodcov, zvierat sú tak výraznejšie, čo tiež prispieva k zvýšeniu bezpečnosti

obr1 obr2

 

TEXT/FOTO OSRAM Česká republika