jlsV uplynulých hodinách vláda SR a britská automobilka Jaguar Land Rover podpísali dokument, ktorý je míľnikom na ceste k získaniu obrovskej investície v oblasti automobilového priemyslu. Po mimoriadnom rokovaní vlády to vyhlásil premiér Robert Fico.


"Úmysel, ktorý sme spoločne deklarovali v tomto dokumente, vnímame ako významný krok na ceste k získaniu strategickej investície s pozitívnym dopadom pre Slovensko, ako aj pre celú EÚ," konštatoval predseda vlády. Podľa medializovaných informácií súperilo Slovensko v uplynulých týždňoch o umiestnenie automobilky s Poľskom.
"Teší nás, že profesionálne úsilie obidvoch strán viedlo spoločnosť Jaguar Land Rover k záveru, že Slovensko je atraktívnou krajinou pre investície v oblasti automobilového priemyslu. Schválený dokument zblížil záujmy vlády SR a spoločnosti Jaguar Land Rover natoľko, že robí zo Slovenska preferovanú potenciálnu lokalitu na získanie tejto investície," doplnil Fico.
Automobilka teraz spoločne so slovenskou vládou vypracuje štúdiu uskutočniteľnosti závodu, ktorý by postupne v priebehu nasledujúcej dekády mohol vyrábať až 300 000 vozidiel ročne. Spoločnosť očakáva, že prvé autá by mohli z výrobnej linky zísť v roku 2018.
Výberu Slovenska podľa automobilky predchádzala dôkladná analýza viacerých lokalít v Európe, Spojených štátoch a Mexiku. V prospech SR hovorí silná sieť dodávateľov a dobrá logistická infraštruktúra, informovala firma.

TEXT TASR FOTO archív redakcie