apvNa Slovensku ani v Českej republike sa od pondelka nevyrobí ani jeden automobil Aj posledné automobilky, Kia Motors Slovakia a Hyundai Motor Manufacturing Czech, ohlásili dočasné prerušenie výroby.


Spoločnosť Kia Motors Slovakia preruší výrobu automobilov v Tepličke nad Váhom od pondelka 23. marca. Informoval o tom hovorca spoločnosti Ján Žgravčák. „Kia Motors Slovakia s plným vedomím a zodpovednosťou za zdravie zamestnancov a ich rodinných príslušníkov a za účelom zabránenia šírenia nového koronavírusu dočasne preruší výrobu na dva týždne. Toto opatrenie sa vzťahuje na všetkých zamestnancov okrem tých, ktorých prítomnosť je nevyhnutná," uviedol Žgravčák.
Posledný výrobný deň na piatok 20. marca už skôr ohlásil aj nitriansky Jaguar Land Rover. Aktivity týkajúce sa nábehu výroby vozidla Defender však budú pokračovať v nevyhnutnom rozsahu. „Spoločne so zástupcami odborových organizácií pôsobiacich v našom závode v Nitre sme vypracovali plán, pri ktorom sme zohľadňovali vyvážený prístup k ochrane zdravia zamestnancov, ako aj k ochrane nášho podnikania v lokálnom aj globálnom meradle," informovala manažérka pre firemné vzťahy Miroslava Remenárová.
Ako prvý prerušil výrobu automobilov na Slovensku bratislavský Volkswagen. Stalo sa tak už v utorok. Dočasná odstávka bude trvať predbežne dva týždne. Spoločnosť sa rozhodla prerušiť výrobu okrem aktuálnej krízovej situácie aj z dôvodu črtajúceho sa prepadu dopytu na trhu s vozidlami, pričom zároveň narastá riziko pri zásobovaní dielmi i na strane dodávateľskej siete.
Ako informovala hovorkyňa Lucia Kovarovič Makayová, s odborovou organizáciou MOV bolo dohodnuté, že tisíce zamestnancov výrobnej i nevýrobnej oblasti zostanú doma s náhradou mzdy vo výške 60 % priemerného zárobku. „Dôležité je uvedomiť si, že nejde o dodatočnú dovolenku. Preto očakávame, že sa budú všetci správať zodpovedne a dodržiavať obmedzenia sociálneho kontaktu a všetky preventívne opatrenia a nariadenia vlády,“ uviedol Oliver Grünberg, šéf spoločnosti.
Vo štvrtok ráno od 6:00 pristúpili k zastaveniu produkcie aj v trnavskej automobilke Groupe PSA Slovakia, pričom zastavanie výroby je naplánované do piatku 27.marca. Materská spoločnosť Groupe PSA sa rozhodla zastaviť výrobu vo všetkých európskych závodoch. Udialo sa tak z dôvodov ochrany zdravia zamestnancov pred koranvírusom, narastajúcich komplikácií s dodávkami niektorých dielov a postupného poklesu dopytu na trhu.

Situácia v Českej republike
V Českej republike zastavil výrobu kolínsky TPCA už 18. marca večer. Rovnako učinila aj automobilka Škoda Auto, ktorá uviedla, že prerušenie výroby by malo trvať do 5. apríla. Kórejský Hyundai v Nošoviciach zastaví výrobu v rovnakom čase ako slovenská Kia. Opatrenia by mali trvať od pondelka 23. marca do pondelka 6. apríla.

TEXT Michal Múdrý