obr1Kia Motors Slovakia spustila sériovú výrobu plug-in hybridnej verzie modelu XCeed. Informoval o tom hovorca automobilky Ján Žgravčák.


Doplnil, že výroba nového elektrifikovaného modelu nasleduje len niekoľko mesiacov po spustení výroby modelu Ceed Sportswagon PHEV. „Je ďalším krokom v stratégii postupnej elektrifikácie značky Kia. Príchodom týchto modelov prináša Kia elektrifikovaný pohon prvýkrát do segmentu kompaktných rodinných áut,“ uviedol Žgravčák.
„Tieto dva modely predstavujú pre spoločnosť Kia ďalšiu dôležitú etapu, keď do našej širšej rady vozidiel zavádzame moderné hnacie ústrojenstvo novej generácie. Predaj modelového radu Ceed dosiahol medziročný nárast o 46 % počas roka 2019 a nové elektrifikované varianty ďalej zvýšia jeho príťažlivosť,“ povedal prevádzkový riaditeľ Kia Motors Europe Emilio Herrera.

obr2
Nové hnacie ústrojenstvo Kia Ceed Xceed a Sportswagon Plug-in spája podľa hovorcu automobilky 8,9 kWh lithium-polymérovú batériu, 44,5 kW elektromotor a 1,6-litrový, štvorvalcový benzínový motor s priamym vstrekovaním (GDI). „Celkový výkon hnacieho ústrojenstva je 141 koní s krútiacim momentom 265 Nm. Ceed Sportswagon Plug-in hybrid je schopný cestovať s nulovými emisiami až 60 kilometrov, zatiaľ čo Xceed je schopný prejsť v čisto elektrickom režime 58 kilometrov,“ doplnil Žgravčák.
„Oba modely sú vybavené novým virtuálnym zvukovým systémom motora. Ide o zvukový výstražný systém, ktorý sa aktivuje iba v elektrickom režime pri nízkych otáčkach a aj pri cúvaní. Systém generuje zvuky, aby spoľahlivo informoval chodcov o prítomnosti vozidla a zvýšil tak ich bezpečnosť,“ dodal hovorca automobilky.

TEXT/FOTO KMS