trucktowerV Nemecku bojujú s preplnenými parkoviskami pri diaľniciach. Vymýšľajú parkovacie domy pre kamióny.

 

Je to problém, ktorý sa týka nie len Nemecka. Kamiónová doprava v dôsledku hospodárskeho rastu hustne takmer všade. Vodiči musia dodržiavať predpísané pauzy, a tak sú parkoviská pri diaľniciach často preplnené. Napríklad v susednom Česku chýba približne 1500 odstavných miest popri diaľniciach. Podobný problém riešia aj Nemci, istá softvérová firma prišla s riešením. Vymyslela parkovací dom pre kamióny. Nepôjde však o klasické riešenie, kde by sa pohybovali autá samé po rampách. Potrebné rampy by boli pre kamióny obrovské a do parkovacieho domu by sa zmestilo len veľmi málo nákladných áut.
Softvérová firma v Nemecku preto navrhla plno automatický parkovací dom. Kamión v ňom vchádza do akejsi parkovacej kóje, ktorá sa potom s využitím vlastnej váhy v parkovacom dome presúva. Jednotlivé segmenty fungujú v podstate ako výťahy. Vývojári parkovacieho domu tvrdia, že na miesto, kde by pôvodne mohlo zaparkovať 30 kamión sa ich zmestí 87.

Celé riešenie parkovacieho domu pre kamióny je zatiaľ vo fáze štúdie. Nemecký Suddeutsche Zeitung cituje vyjadrenie šéfa softvérovej firmy, podľa ktorého má firma podanú žiadosť na patent.

 

ZDROJ/FOTO: aktualne.cz,trucktower.de