basa1mPozrite sa s nami na najspoľahlivejšie autá podľa nemeckej Asociácie agentúr technickej kontroly VdTŰ̎V. Na aké parametre sa zamerali? Ktoré modely vyhrali?

 

Ktoré autá sú považované za najspoľahlivejšie?
Nemecké združenie agentúr technickej kontroly VdTŰ̎V vypracúva každoročne správu z výsledkov vykonaných na deviatich miliónoch technických kontrol ojazdených vozidiel. TŰ̎V Report 2020 je vyhotovený na základe údajov zozbieraných od júla 2018 do júna 2019. Na základe týchto informácii bolo za najspoľahlivejšie auto s najnižšou chybovosťou označené Mercedes GLC. Pri technických kontrolách sa stretlo s najlepšími výsledkami a obsadilo tak prvé miesto v celkovej kategórii i v kategórii SUV. V tesnom závese sa ocitli Mercedes SLK a Porsche 911.
V kategórii “mini“ sa ako prvé umiestnilo Opel Adam, v kategórii “malých vozidiel“ – Audi A1, v kategórii „kompaktnej triedy“ – Mercedes triedy A, v “strednej triede“ – Mercedes triedy C a v kategórii “van“ bol najúspešnejší Mercedes triedy B.
Správa TŰ̎V tiež uvádza, že zatiaľ čo z kontrolovaných vozidiel starých 2 – 3 roky bolo označených za vozidlá so závažnými nedostatkami len 5,8 percenta z nich, z automobilov starých 6 – 7 rokov to bolo už 16,4 % a až 28,2 % pri 10-11 ročných autách.

basa2

Britskí motoristi si pre zmenu v ankete časopisu Auto Express vybrali za najlepšie ojazdené autá KIA Sportage, ďalej Toyotu Prius a KIA Sorento. Skúsenosti spotrebiteľov zaradili na ďalšie miesta v rebríčku Lexus RX, Škoda Superb, Lexus IS, Jaguar XF, Lexus RX, Toyota RAV4 a Lexus NX.

Čo nás čaká v roku 2020? Na čo si treba dať pozor pred absolvovaním technickej kontroly?
V Európe i na Slovensku sa čoraz väčší dôraz kladie na environmentálnu stopu automobilov, a preto aj kontrola výfukových plynov prebieha pod prísnejším dohľadom. Táto filozofia je podporená aj smernicou z dielne Európskej únie. Pod vplyvom tohto trendu, dôslednejším emisným a technickým kontrolám, sa postupne staršie modely a ročníky dostávajú z trhu a vodiči ich vymieňajú za autá s novším rokom výroby. Na druhej strane sú však v dnešnej dobe staršie vozidlá v lepšej kondícii ako tomu bolo pred rokmi. Napríklad odstavenie auta z cestnej premávky z dôvodu korózie je v súčasnosti v menšej miere ako kedysi. Ak sa k tomu pridá dobrá starostlivosť o auto, pravidelné kontroly v autoservise a včasná výmena opotrebovaných komponentov, tak sa životnosť vozidla môže predĺžiť a nepredstavuje nebezpečenstvo na cestnej komunikácii.
Medzi časté chyby, ktoré sa často vyskytujú pri technických kontrolách, patrí nedostatočná kvalita osvetlenia, či už stretávajúcich alebo nefunkčných brzdových svetiel. Avšak práve dobre nastavené osvetlenie je jeden z faktorov znižujúcich nehodovosť na cestách. Auto sa stáva nevyhovujúcim pri opotrebení brzdových kotúčov a porúch brzdového riadenia. Závažnou poruchou možno označiť chyby na pružinách náprav a na tlmičoch, ktoré spôsobujú nestabilnosť auta na vozovke a zvýšené riziko nehodovosti. Za významný nedostatok je považovaný aj vytekajúci olej z motora, prípadne prevodovky, čo zaťažuje životné prostredie. Do budúcna sa hovorí aj o upravení kritérií kontroly digitálnych asistenčných systémov a digitálnych meraní emisií.

basa3

Ktoré autá patria medzi najpredávanejšie a najobľúbenejšie?
Portál focus2move.com uvádza ako najpredávanejšie autá na európskom kontinente Volkswagen Golf, za ním nasledujú Renault Clio a Volkswagen Polo. Prvú päticu uzatvárajú Volkswagen Tiguan a Opel Corsa. Podľa medzinárodného sprostredkovateľa ojazdených áut patria medzi obľúbené značky BMW, Volkswagen, Audi, Mercedes-Benz, Renault, či Peugeot. Na slovenskom trhu sa v posledných rokoch tešili stálej obľube autá značky Škoda, v priazni kupujúcich sú i vozidlá značky Volkswagen.

TEXT Patrícia Lukáčová FOTO Pixabay.com, Bigstock.com