schaeffler melior1Spoločnosť Schaeffler, dodávateľ pre automobilový a ostatný priemysel, podpísala zmluvu o získaní všetkých obchodných podielov na spoločnosti Melior Motion GmbH. Akvizíciou tohto dodávateľa presných prevodoviek pre robotiku a ostatné aplikácie v automatizácii si spoločnosť Schaeffler vo svojej divízii Industrial rozširuje portfólio v oblasti robotiky.

Keďže automatizácia jednoduchých a opakujúcich sa úloh, ako aj zložitých montážnych a výrobných procesov veľmi rýchlo napreduje, divízia Industrial neustále rozširuje svoju pozíciu dodávateľa robotických komponentov a systémov. V prvom kroku bola do sériovej výroby pripravená harmonická prevodovka vybavená elektromotorom a senzorikou pre použitie v kolaboratívnych robotoch (kobotoch). V druhom kroku teraz do portfólia pridáva výkonnejšie prevodovky pre vyššie užitočné zaťaženie v priemyselných aplikáciách.
Spoločnosť Melior Motion GmbH v priebehu niekoľkoročného vývoja uviedla na trh inovatívnu planétovú prevodovku pre priemyselné roboty, ktorá sa vyznačuje vysokou presnosťou, vynikajúcou opakovateľnosťou, extrémne nízkou hlučnosťou a mimoriadnou robustnosťou. Na základe tejto technológie bol vyvinutý koncept modulárnej platformy. Prvé prevodovky tohto typu sú na trhu od roku 2017 a osvedčili sa pri rýchlo sa zvyšujúcom dopyte.

schaeffler melior2
Planétové prevodovky od Melior Motion GmbH ponúkajú kľúčové výhody v porovnaní s cykloidnými prevodovkami bežne používanými v súčasnosti. Medzi vlastnosti tejto technológie patrí napríklad vyššia hustota krútiaceho momentu pre rýchlejšie pohyby, menší inštalačný priestor či vyššia nosnosť. Hladký chod planétových prevodoviek vedie k výraznému zníženiu hluku počas prevádzky.

Spoločnosť, ktorá v roku 2021 dosiahla obrat vo výške približne 23 miliónov eur, má vyše 100 zamestnancov a sídli v meste Hameln v Nemecku. Aktuálne sa plánuje aj ďalší výrobný závod v Číne. V súčasnosti sa hlavné odbytové trhy spoločnosti Melior Motion GmbH nachádzajú v Európe a v Číne. Spoločnosť bola založená v roku 2017 a jej počiatky siahajú do spoločnosti Stephan-Werke založenej v roku 1908, ktorú v roku 2011 zakúpila spoločnosť Premium Ltd.

Text/Foto Schaeffler Slovensko