SUMITDvojdňový samit EÚ (23. – 24. 3.) bude zameraný najmä na posilnenie konkurencieschopnosti európskej ekonomiky. Povedal to v stredu v rozhovore pre TASR podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič, ktorý o témach zasadnutia Európskej rady rokoval v utorok s ministrami členských krajín pre európske záležitosti.

Šefčovič pripomenul, že predsedníčka EK Ursula von der Leyenová predstaví hlavám vlád a štátov návrhy, ktoré eurokomisia predložila v uplynulých týždňoch. Ide o reformu trhu s elektrinou, zákon o kritických surovinách alebo podporu čistých technológií v priemysle a pre digitálny rozvoj Európy.

"Takisto predstaví aj pravidlá, ako budeme uplatňovať napríklad poskytovanie štátnej pomoci tak, aby firmy v Európe zostali a prosperovali. Vidíme asertívnu politiku zo strany iných veľkých ekonomík a musíme využiť všetky nástroje, ktoré má EÚ k dispozícii na to, aby perspektívne firmy orientované na budúcnosť zostávali v Európe, rozvíjali sa a vyrábali," vysvetlil.

Z ďalších tém samitu spomenul energetickú bezpečnosť a ceny energií. V tejto oblasti šéfka EK predstaví pokrok, ktorý sa podarilo dosiahnuť pri organizovaní spoločných nákupov zemného plynu. Za tento projekt je v eurokomisii zodpovedný Šefčovič.

"Minulý týždeň sme otvorili registráciu na našej spoločnej digitálnej platforme pre všetky firmy, ktoré chcú nakupovať, predávať alebo poskytovať služby v oblasti obchodovania s plynom. Tento týždeň sme vyslali signál väčším firmám, aby sa mohli prihlásiť buď ako nákupcovia, alebo sprostredkovatelia pre menších zákazníkov v Európe a už v máji, po prvýkrát v histórii EÚ, chceme otvoriť prvý tender pre spoločný nákup plynu," opísal situáciu Šefčovič. EK bude podľa neho tieto tendre opakovať každé dva mesiace, aby sa podarilo zaistiť dostatok plynu pre domácnosti a firmy v EÚ.

Pred samitom rezonoval spor medzi eurokomisiou a Nemeckom týkajúci sa syntetických palív pre spaľovacie motory a bolo cítiť aj názorový rozkol medzi Francúzskom a Nemeckom, pokiaľ ide o snahy Paríža pretláčať jadrovú energetiku na zoznam zelených bezemisných technológií.

Na otázku TASR, či má eurokomisia páky na upokojovanie tejto situácie, Šefčovič upozornil, že jadrová energetika bola témou diskusií aj v utorok na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti a budú sa ňou zaoberať tiež lídri na samite. Podľa jeho slov je zo všetkých analýz jasné, že pre takmer polovicu členských krajín je jadrová energia kľúčová na to, aby mohli zaistiť dostatok elektriny a zároveň postupovať v dekarbonizácii.

"Vo všetkých výhľadoch, ktoré máme na najbližšie dekády, bude jadrová energia zohrávať veľmi dôležitú úlohu. Je to však citlivá téma, lebo viaceré krajiny majú na jadrovú energiu vyhranené názory," upozornil.

Spor o spaľovacie motory sa podľa neho rieši na úrovni diskusií medzi EK a členskými krajinami a nemal by byť témou rokovaní na samite, pretože sa ešte stále hľadá riešenie, ktoré bude pozitívne pre všetky strany. (TASR/min)