Kodaň 5. novembra (TASR) - Dánsky výrobca a predajca šperkov Pandora, ktorý pôsobí aj na slovenskom trhu, sa v 3. kvartáli nečakane prepadol do straty. Vedenie firmy preto v utorok znížilo odhad rastu tržieb, keďže pokračuje v práci na rozsiahlom programe zmien k lepšiemu.

Najväčší svetový producent šperkov z hľadiska výrobných kapacít vykázal za tri mesiace do konca septembra 2019 čistú stratu 119 miliónov dánskych korún (15,93 milióna eur) po zisku 951 miliónov DKK v rovnako období minulého roka. Tržby Pandory v 3. kvartáli klesli o 11 % na 4,42 miliardy DKK. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť FactSet, očakávali čistý zisk 455 miliónov DKK a tržby 4,68 miliardy DKK. Hrubá marža sa znížila na 62,2 % zo 72,3 %.

Spoločnosť predáva náramky, na ktoré sa dokupujú prívesky, a tiež prstene a náušnice v približne 7700 obchodoch po celom svete. Vedenie uviedlo, že jeho program obratu k lepšiemu je na dobrej ceste. Zredukovalo náklady, vylepšuje produkty, obchody aj marketing a zavádza zmeny v organizačnej štruktúre.

Pandora očakáva lepší výkon v poslednom, 4. štvrťroku, vďaka vianočnej sezóne, ale jej októbrový predaj zasiahli neuspokojivé výsledky v Číne. Spoločnosť najnovšie predpovedá za celý rok pokles tzv. organických tržieb o 7 % až 9 %, namiesto predchádzajúcich 3 % až 7 %.

(1 EUR = 7,4713 DKK)