Wiesbaden 30. septembra (TASR) - Rast spotrebiteľských cien v Nemecku sa v septembri spomalil už druhý mesiac po sebe a dosiahol najpomalšie tempo za uplynulých 19 mesiacov. Ukázal to v pondelok rýchly odhad spolkového štatistického úradu Destatis.

Index spotrebiteľských cien v najväčšej ekonomike eurozóny v septembri medziročne stúpol o 1,2 % po augustovom zvýšení o 1,4 %. Ekonómovia predpovedali, že tempo jeho rastu klesne o niečo menej, na 1,3 %.

Septembrová miera inflácie je tak najnižšia od februára 2018, keď dosiahla 1,1 %.

Analytici pozorne sledujú infláciu v Nemecku, pretože im signalizuje, ako sa bude vyvíjať v celej eurozóne. Septembrové tempo rastu nemeckých cien pritom kleslo hlbšie pod cieľovú hranicu Európskej centrálnej banky, ktorou je inflácia tesne pod úrovňou 2 %.

Destatis ďalej uviedol, že ceny energií v Nemecku sa v septembri medziročne znížili o 1,1 % po náraste o 0,6 % v predchádzajúcom mesiaci. A rast cien potravín sa spomalil na 1,3 % z 2,7 %.

Ceny tovarov všeobecne v septembri stúpli len o 0,6 % po zvýšení o 1,3 % v auguste, zatiaľ čo ceny služieb mierne nabrali tempo a vzrástli o 1,8 % (1,6 % v auguste).

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Nemecku v septembri nezmenili. To bolo v súlade s očakávaniami ekonómov.

Aj medziročný rast harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien (HICP) sa v septembri spomalil, už tretí mesiac v rade, a to na 0,9 % z augustového 1 %. Ekonómovia pritom očakávali, že si udrží augustové tempo.

Medzimesačne sa HICP v septembri znížil o 0,1 %, kým ekonómovia predpovedali, že sa nezmení.