Luxemburg 18. septembra (TASR) - Medziročná miera inflácie v eurozóne zostala v auguste 2019 na júlovej úrovni 1 % a klesla z 2,1 % v rovnakom mesiaci minulého roka. Ukázali to v stredu spresnené údaje európskeho štatistického úradu Eurostat, ktoré sa zhodujú s rýchlym odhadom.

Tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa tak stále pohybuje hlboko pod inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá garantuje cenovú stabilitu pri inflácii tesne pod hranicou 2 %.

Aj v celej Európskej únii (EÚ) zostala miera inflácie v auguste 2019 na júlovej úrovni 1,4 % a klesla z 2,2 % v auguste 2018.

Spomedzi krajín EÚ zaznamenali v auguste najnižšiu medziročnú infláciu v Portugalsku (-0,1 %), Grécku (0,1 %) a Španielsku (0,4 %). Najvyššiu infláciu nahlásili Rumunsko (4,1 %), Maďarsko (3,2 %), Holandsko a Lotyšsko (v oboch 3,1 %).

Na Slovensku sa harmonizované spotrebiteľské ceny v auguste zvýšili medziročne o 3 % a medzimesačne o 0,2 %.

V porovnaní s júlom medziročná miera inflácie klesla v deviatich členských štátoch EÚ, v šiestich zostala stabilná a vzrástla v 12 krajinách.

V auguste prispeli najviac k medziročnej miere inflácie služby (+0,60 percentuálneho bodu, p. b.), po ktorých nasledovali potraviny, alkohol a tabak (+0,40 p. b.), neenergetické priemyselné výrobky (+0,08 p. b.), zatiaľ čo príspevok cien energií bol záporný (-0,06 p. b.).