Bratislava 18. septembra (TASR) – Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) v zásade podporuje znižovanie daní pre podnikateľov. Za "nie šťastné" považuje to, že ich zníženie je naviazané na obrat firmy. Uviedla to v stredu pre TASR podpredsedníčka SaS a predsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti Jana Kiššová v reakcii na schválenie 15-percentnej dane pre podnikateľov s ročným obratom do 100.000 eur v parlamente.

"My dlhodobo hovoríme, že je potrebné znižovať dane, aby bola väčšia ochota priznať a platiť dane. Má to určite pozitívne dynamické efekty," priblížila.

"Za trochu nešťastné vnímame to, že bude progresívna daň, teda že firmy s obratom do 100.000 eur budú platiť zásadne inú výšku dane na rozdiel od tých firiem, ktoré majú vyšší obrat. Vytvára to medzi týmito firmami istú konkurenčnú výhodu, respektíve nevýhodu. Toto si myslíme, že nie je celkom šťastné, ale v každom prípade podporujeme znižovanie daní," podčiarkla.

Od 1. januára 2020 na Slovensku klesne daň z príjmu právnických osôb z 21 % na 15 %. Týka sa to všetkých podnikateľských subjektov, ktoré majú obrat do 100.000 eur. Parlament v stredu schválil novelu zákona o dani z príjmov z dielne SNS. Za návrh hlasovalo 131 zo 143 prítomných poslancov.

UPOZORNENIE:

TASR ponúka k správe zvukový záznam.