Berlín 18. septembra (TASR) - Nemecké firmy stále nevedia, či sa majú pripraviť na brexit bez dohody. Už teraz sú škody veľké a je možné, že vystúpenie Británie z Európskej únie (EÚ) negatívne ovplyvní aj pracovné miesta v Nemecku.

Nemecký priemysel sa aktuálne, vzhľadom na neistotu týkajúcu sa brexitu, snaží už len o minimalizáciu škôd. Konanie britskej vlády premiéra Borisa Johnsona označil šéf Zväzu nemeckého priemyslu (BDI) Joachim Lang za "hru s ohňom". Podľa neho sa zdá, že Londýn nemá žiaden plán, ako zabrániť chaotickému brexitu. Nemeckým firmám preto nezostáva nič iné, ako pripraviť sa na to, že Británia na konci októbra odíde z EÚ bez dohody.

To je najhoršia možnosť, ktorá môže mať vplyv aj na pracovné miesta v Nemecku. Môže sa to dotknúť "vysokého päťciferného" počtu pracovných miest, uviedol Lang. V prípade neriadeného brexitu sa môže narušiť produkcia a zrejme ešte výraznejšie klesne dopyt po nemeckých tovaroch v Británii, čo môže spôsobiť, že aj niektoré nemecké firmy budú prepúšťať.

Nikto však aktuálne nedokáže predpovedať, aký vplyv bude mať chaotický brexit. Isté je len to, že vystúpenie Británie z EÚ spomalí rast. Celkovo pol milióna pracovných miest v Nemecku je závislých od ekonomických vzťahov s Veľkou Britániou. Lang však tiež varoval pred ďalším odkladom dátumu vystúpenia Británie z EÚ bez jasného cieľa.

Podľa Langa je zväz BDI "extrémne znepokojený" stavom príprav na odchod bez dohody v Británii. Aktuálne ešte stále chýba množstvo právnych úprav týkajúcich sa napríklad ciel alebo poľnohospodárstva. Kedy, a či vôbec, sa tým začne britský parlament zaoberať, je vzhľadom na prerušenie jeho zasadnutia otázne. Lang k tomu ironicky poznamenal: "Možno potom nájdu nejaký výnos z 15. storočia."

Neriadený brexit bude mať v každom prípade negatívny vplyv na nemeckú ekonomiku, uviedol Lang. Potvrdil, že tento rok počíta so stagnáciou namiesto rastu o 0,5 %.