Humenné 17. septembra (TASR) – Revitalizácia vnútroblokového priestoru na Sídlisku pod Sokolejom, výstavba prepojovacieho cyklochodníka pri Laborci a inovovanie odborných učební na štyroch základných školách sú projekty, ktoré bude v najbližšom období humenská samospráva realizovať v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Mesto v súčasnosti čaká na rozhodnutie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) vo veci verejného obstarávania k väčšine z nich. Pre TASR to uviedol vedúci odboru koncepcie a rozvoja mesta Miroslav Turčan.

Rozsahom najväčšou investičnou akciou v rámci IROP-u je projekt revitalizácie vnútroblokového priestoru na Sídlisku pod Sokolejom. Podľa Turčanových slov má ísť o kompletnú rekonštrukciu s aplikovaním environmentálnych prvkov. "Vzniknú tu nové pešie komunikácie, osvetlenie, detské ihrisko, multifunkčné ihrisko a tiež nová zeleň a jazierko so zachytávaním dažďovej vody. Chceme prispieť k zvlhčovaniu zastavaného prostredia, ktoré je veľmi citlivé hlavne v letných mesiacoch, keď dochádza k rapídnemu úbytku vody a prostredie je veľmi vysušené," vysvetlil s tým, že všetky povrchy vrátane parkoviska majú byť vodopriepustné. Nenávratný finančný príspevok, ktorý mesto získalo, predstavuje takmer 570.000 eur. Podľa Turčana ide o pilotný projekt, mesto chce v revitalizácii najmladšieho humenského sídliska pokračovať aj v budúcnosti.

Projektom s názvom Výstavba infraštruktúry pre nemotorovú dopravu na území mesta Humenné poteší samospráva najmä cyklistov. Pôjde o výstavbu prepojovacieho cyklochodníka od Valaškovského mosta po cyklochodník na hrádzi pri Laborci. Predpokladaným termínom jeho realizácie sú, ako Turčan uviedol, jarné mesiace roka 2020. Podľa jeho ďalších slov musí mesto v tomto prípade na základe pripomienok PSK opakovať proces verejného obstarávania. Výška nenávratného príspevku predstavuje viac ako 154.000 eur.

Ďalšie štyri projekty, na ktoré získala humenská samospráva zdroje prostredníctvom IROP-u, sa týkajú modernizácií odborných učební základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Najviac prostriedkov, viac ako 162.000 eur, poputuje na Základnú školu (ZŠ) na Pugačevovej ulici, kde sa budú realizovať stavebno-technické úpravy a následné interiérové vybavenie priestorov učební jazykov, polytechnicky a chémie a tiež knižnice. Na ZŠ na Laboreckej ulici sa bude modernizácia týkať jazykovej učebne, IKT a biologicko-chemickej  učebne. Nenávratný finančný príspevok predstavuje sumu viac ako 118.000 eur. Nové interiérové vybavenie získajú aj učebne na ZŠ Jána Švermu a tiež na ZŠ Dargovských hrdinov.

Ako Turčan doplnil, humenská samospráva sa na financovaní projektov podieľa piatimi percentami. Konečná suma za ich realizáciu bude závisieť od výsledkov verejného obstarávania.