Prievidza 16. septembra (TASR) - Dodávateľ pre automobilový priemysel otvoril v pondelok vo svojom areáli v priemyselnom parku v Prievidzi duálne centrum. V dvoch študijných odboroch sa tam aktuálne vzdeláva viac ako 80 študentov, budúci rok by k nim mali pribudnúť ďalší v rámci nového tretieho odboru.

Duálne centrum zriadila spoločnosť Brose v zmysle zákona. "Máme dielňu, ktorá je, myslím si, nadštandardná, laboratórium a učebňu. V jeden deň dokážeme zabezpečiť výučbu pre 60 študentov, výučba sa uskutočňuje v skupinách pri majstroch odbornej výchovy," priblížil vedúci duálneho vzdelávania vo firme Marián Lovás.

Študenti podľa neho strávia jeden týždeň u zamestnávateľa a jeden v škole. "To znamená, že počas štyroch rokov dva roky de facto strávia u zamestnávateľa a dva roky v škole," spresnil.

Praktická príprava študentov sa uskutočňuje i na strojoch. "Dôležité je, aby sa naučili pracovať na obrábacích strojoch, ako sú sústruhy, frézy, vŕtačky. Vedeli si napíliť materiál, poprípade ohýbať a strihať plechy, vyrovnávať materiál na lise. Potom je to ručné obrábanie. Pre mechatronikov sú dôležité veci o elektrine, rozvádzačoch," priblížil majster odborného výcviku Jozef Blaho.

Spoločnosť počíta s tým, že žiaci, ktorí u nej absolvujú duálne vzdelávanie, sa tam i zamestnajú. "Momentálne má Brose približne 800 ľudí, v podstate desať percent máme dualistov," doplnil Lovás.

V troch ročníkoch podľa neho študuje 84 žiakov v dvoch odboroch. V prípade mechanika-mechatronika spoločnosť spolupracuje s handlovskou strednou odbornou školou a mechanika strojov a zariadení s prievidzskou odbornou školou. "Práve pripravujeme novinku do budúceho školského roka. Budeme otvárať odbor mechanik-elektrotechnik. Nemáme ešte vybranú školu, s ktorou pôjdeme do spolupráce, ale bude to jedna z našich partnerských škôl. Tento rok začíname spoluprácu aj so Základnou školou s materskou školou na Ulici P. Dobšinského v Prievidzi. Ideme tam vytvárať krúžok, aby sme podporili mladých, ktorí chcú ísť technickým smerom," dodal.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukové záznamy, foto a videozáznam.