Podbrezová 12. septembra (TASR) - Železiarne Podbrezová (ŽP) obmedzili vo svojej oceliarni pracovný režim a prešli zo sedemdňového pracovného týždňa na päťdňový s trojzmennou prevádzkou. Vedenie spoločnosti tak zareagovalo na menší počet objednávok kontinuálne odlievaných oceľových blokov, ktoré zaznamenali v júli a auguste.

"Medzi ďalšie rozhodnutia predstavenstva patrí, že minimálne v septembri budú TH zamestnanci pracovať štyri, a nie päť dní v týždni. Jeden deň budú čerpať nariadené voľno so 60-percentnou mzdou. Chceme tým zrovnoprávniť kategóriu R zamestnancov, pretože, ak je málo zákaziek a kategória R má menej roboty, tak musíme prijať opatrenia aj pre TH zamestnancov," informuje v najnovších firemných novinách šéf ŽP Vladimír Soták.

Podľa neho menšie objednávky súvisia s obchodnou vojnou USA s Čínou a prebytkom lacnej čínskej ocele na európskych trhoch. "V prípade, že budú objednávky, budeme využívať možnosť pracovať cez soboty a nedele," podotkol riaditeľ.

Ako ďalej uviedol, recesia na trhu s oceľou poznačila aj koncové ceny výrobkov ŽP a spoločnosť v júli a auguste nedosiahla také hospodárske výsledky, aké zaznamenala v prvom polroku. "Museli sme v týchto dvoch mesiacoch siahnuť na rezervy, ktoré sme v minulosti tvorili na záver roka," konštatoval Soták.

Šéf železiarní vo firemných novinách zároveň pripomína aj dosah zvýšenia minimálnej mzdy na výdavky spoločnosti a dotýka sa tiež pomoci štátu zahraničným firmám.

"Faktom je, že štát a vláda každý rok odsúhlasia niekoľko takýchto príspevkov pre prichádzajúcich zahraničných investorov. Také isté peniaze pri investíciách však vynakladá aj naša spoločnosť. Napríklad za posledných šesť rokov sme investovali približne 75 miliónov eur a najbližších päť rokov chceme investovať do technológie ďalších 65 miliónov eur," konštatoval. "Osobne si myslím, že by bolo spravodlivé, aby sme mali nastavené podobné, ak nie rovnaké podmienky ako majú zahraniční investori," dodal a pripomenul, že konkurencieschopnosť ŽP záleží od toho, aké budú dosahovať náklady pri výrobe a aký servis ponúknu zahraničným odberateľom. "Veľký vplyv na nás majú napríklad aj ceny energií, ktoré na Slovensku patria k najvyšším v rámci celej Európskej únie," doplnil.

Ako však uviedol v závere článku v novinách ŽP, podbrezovské železiarne sú silnou spoločnosťou a tak, ako v minulosti prekonali rôzne nástrahy trhu, aj cez túto recesiu sa prenesú.