Bratislava 5. septembra (TASR) - Nezdaniteľná časť základu dane by sa mala od budúceho roka zvýšiť z 19,2-násobku na 21-násobok sumy platného životného minima. Návrh novely zákona o dani z príjmov vo štvrtok schválil parlamentný finančný výbor, a to aj napriek protestom samospráv proti tomuto opatreniu. Novelu predložili poslanci Mosta-Híd Irén Sárközy, Tibor Bastrnák a Béla Bugár. K novele budú predložené ešte dva pozmeňujúce návrhy v parlamentnom ústavnoprávnom výbore, ktoré majú odstrániť pripomienky v oblasti legislatívy a pripomienky rozpočtovej rady.

Navrhované opatrenie je súčasťou koaličného sociálneho balíčka. Poslanci Mosta-Híd však upustili od svojho pôvodne predstaveného zámeru, aby sa nezdaniteľná časť základu dane zvyšovala postupne až na 22,7-násobok od roku 2021. V súčasnom návrhu hovoria o zvýšení len od budúceho roka. Opatrenie kritizovali samosprávy, podľa ktorých im zníži príjmy a spôsobí problémy.

"Boli sme ústretoví aj k samosprávam. Všetky vyzbierané dane idú vyšším územným celkom (VÚC) a samosprávam. Finančne to znamená, že samosprávy budú mať aj v budúcom roku nárast príjmov," uviedla na výbore Sárközy. Tiež avizovala, že na ústavnoprávnom výbore predloží ešte dva pozmeňujúce návrhy. "Rozpočtová rada kritizovala, že dochádza k nespravodlivosti, čo sa týka tzv. vyklesávania. To je upravené v pozmeňujúcom návrhu, ktoré podávam v ústavnoprávnom výbore. Odstránili sme obidva nedostatky," dodala Sárközy.

Cieľom novely je podľa poslancov Mosta-Híd zvýšiť životnú úroveň pracujúcich, práve na to má poslúžiť zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane. "Európska komisia (EK) vo svojej aktuálnej správe o Slovensku konštatuje, že Slovensko sa príliš spolieha vo svojom rozpočte na daňové zaťaženie práce. Kým priemerné daňové a odvodové príjmy z práce v roku 2016 boli v Únii na úrovni 49,7 % z celkovej výšky zdaňovania, tak na Slovensku to bolo až 53,9 %," upozornili poslanci s tým, že EK osobitne upozornila na vysoké daňovo-odvodové zaťaženie pri zamestnancoch zarábajúcich menej ako priemernú mzdu v porovnaní s inými krajinami Európskej únie.

"Daňové zaťaženie zamestnancov v posledných rokoch sa dokonca zvyšuje, čo súvisí s tým, že nezdaniteľné časti základu dane rastú pomalšie, ako rastú mzdy," tvrdia poslanci. Výsledkom podľa nich je to, že daň z príjmu tvorí postupne vyššiu časť zo mzdy zamestnanca.