Brusel 5. septembra (TASR) - Európska aliancia pre batérie bude pokračovať aj po "výmene stráží" v Európskej komisii (EK). Uviedol to v rozhovore pre TASR doterajší podpredseda EK pre energetickú úniu Maroš Šefčovič, ktorý stál za vznikom tejto iniciatívy a jej zavádzaním do praxe.

Cieľom Európskej aliancie pre batérie je znížiť závislosť trhov EÚ od dovozu batérií zo zahraničia a vytvoriť z Únie svetového lídra pri výrobe účinných a zároveň ekologických batérií na všestranné použitie. Ak sa podarí nájsť účinné riešenia pri uskladňovaní energie (do batérií), môže to EÚ pomôcť aj pri plnení jej cieľov v oblasti energetiky a klímy.

Šefčovič upozornil na to, že v októbri sa očakáva postupné odovzdávanie portfólií v eurokomisii novým kolegom, aj preto bola snaha zorganizovať ďalšie stretnutie aliancie pre batérie ešte v septembri. Dátum bol dohodnutý na 26. septembra a slovenský eurokomisár spresnil, že na podujatí na vysokej úrovni by mali byť predstavitelia tak z politickej, ako aj z priemyselnej sféry. Očakáva najmä prítomnosť šéfov kľúčových firiem, ktoré majú o výrobu európskych batérií záujem - a aj na tom, aby projekt Európskej aliancie pre batérie bol úspešný.

"Chceme dosiahnuť míľnik, kde sa už bude rozprávať o konkrétnych konzorciách, ktoré predložia návrhy na poskytnutie štátnej pomoci," uviedol Šefčovič. Spresnil, že možnosť finančnej pomoci vyrokovala eurokomisia s jej generálnym riaditeľstvom pre hospodársku súťaž.

Výsledkom by mali byť presnejšie kontúry veľkých konzorcií, ktoré budú fungovať pod vedením nemeckých či francúzskych firiem a v rámci ktorých chcú mať svoje zastúpenie aj slovenské firmy.

"V súvislosti s tým, ako budú rozdelené budúce portfóliá, ja urobím maximum pre to, aby ten projekt naďalej prosperoval a aby aj tí komisári, pod ktorých to bude v budúcnosti spadať, mali na tomto projekte veľký záujem. Budem sa navždy cítiť tak trochu krstným otcom tejto iniciatívy a budem na ňu dohliadať," odkázal Šefčovič.

Zároveň dodal, že s rovnakým odhodlaním chce sledovať aj pokračovanie iných aktivít, na ktorých sa v predošlom päťročnom období podieľal. Či už ide o iniciatívu pre uhoľné regióny, spoluprácu v rámci Globálneho dohovoru primátorov a starostov o klíme a energetike, kde bol spolupredsedom, alebo o budúcnosť trojstranných rozhovorov medzi EÚ, Ruskom a Ukrajinou. Tu zdôraznil, že EK má v záujme absolvovať jedno kolo rozhovorov ešte počas septembra.

"Ide o inštitucionálne zmeny, ale verím, že všetky tie projekty, ktoré sme naštartovali, budú ďalej pokračovať, a urobím maximum pre to, aby ten prechod bol čo najhladší. Ľudia sa síce menia, ale dobré priority musia zostať," vysvetlil Šefčovič.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam a videozáznam.