Luxemburg 3. septembra (TASR) - Výrobné ceny v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v júli ožili a medzimesačne vzrástli. Vyplýva to z predbežného odhadu, ktorý v utorok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa Eurostatu sa ceny priemyselných produktov v júli 2019 v porovnaní s júnom zvýšili v eurozóne o 0,2 % a v EÚ o 0,3 %. To kontrastuje s ich medzimesačným poklesom v júni o 0,6 % v regióne, ktorý zaviedol euro, a o 0,7 % v celej Únii.

V medziročnom porovnaní stúpli ceny hotových produktov v júli 2019 v eurozóne o 0,2 % a v EÚ o 0,6 %.

Pod júlový medzimesačný rast cien priemyselných výrobkov v eurozóne sa podpísalo najmä zvýšenie cien energií o 1 % a kapitálových produktov o 0,1 %, zatiaľ čo ceny tovarov dlhodobej aj krátkodobej spotreby stagnovali a ceny polotovarov klesli o 0,3 %. Ceny v priemysle eurozóny bez energií sa znížili o 0,1 %.

V EÚ sa tiež najviac zvýšili ceny energií, a to o 1,3 %. Stúpli aj ceny kapitálových produktov (o 0,2 %) a tovarov krátkodobej spotreby (o 0,1 %). Ceny tovarov dlhodobej spotreby v EÚ stagnovali a v prípade polotovarov klesli o 0,3 %. Ceny v priemysle bez energií sa rovnako ako v eurozóne znížili 0,1 %.

Najstrmší medzimesačný nárast cien priemyselných produktov zaznamenali v júli na Cypre ( 1,7 %), v Bulharsku (1,5 %) a Fínsku (1,4 %), zatiaľ čo najväčší pokles nahlásili Belgicko (-1 %), Holandsko (-0,4 %) a Lotyšsko (-0,3 %).

V medziročnom porovnaní sa v júli zvýšili najviac ceny kapitálových produktov, o 1,5 % v eurozóne a o 1,6 % v EÚ. Nasledovali ceny tovarov dlhodobej spotreby, ktoré stúpli o 1,4 % v euregióne a o 1,5 % v celej Únii a ceny produktov krátkodobej spotreby (o 1 % v eurozóne, o 1,3 % v EÚ). V energetike pritom ceny klesli o 1,7 % v regióne, ktorý platí eurom, a o 1 % v EÚ. Ceny polotovarov sa v eurozóne znížili o 0,2 %, ale v EÚ stúpli o 0,2 %. Ceny v priemysle bez energií vzrástli v euroregióne medziročne o 0,6 % a v Únii o 0,9 %.

Najviac sa v júli oproti vlaňajšku zvýšili ceny priemyselných výrobkov v Rumunsku (o 6,2 %), Bulharsku a Lotyšsku (v oboch o 4 %). A, naopak, najstrmší pokles bol zaznamenaný v Dánsku (-3 %), Portugalsku (-1,3 %), Španielsku a Taliansku (v oboch o -0,8 %).

Na Slovensku výrobné ceny v júli medzimesačne stagnovali a medziročne sa zvýšili o 2,2 %.