Moskva 3. septembra (TASR) - Ruský ropný gigant Rosnefť vyhlásil, že firma Transnefť, ktorá prevádzkuje ruské ropovody, zatiaľ nepredložila riešenie krízy spôsobenej kontamináciou ropy. To sa stalo pred vyše 4 mesiacmi a spôsobilo pokles ruského exportu čierneho zlata.

V polovici apríla sa zistilo, že ropovod Družba, ktorým sa dopravuje denne 1 milión barelov (1 barel = 159 litrov) ropy do východnej a západnej Európy, bol kontaminovaná organickými chloridmi. Rusko ropovod vyčistilo a obnovilo dodávky pár mesiacov po tom. Štátny ropovodný monopol Transnefť prisľúbil kompenzácie energetickým firmám za straty spôsobené kontamináciou.

Rosnefť, ktorej produkcia a zisky utrpeli obmedzením vývozu cez Družbu, v utorok vyhlásil, že Transnefť ešte stále nevyriešila tento problém. "Budúcnosť kontaminovanej ropy je nejasná, nároky na odškodnenie firiem a ich podnikateľských partnerov zostávajú nevyrovnané a takisto sa ešte musí doriešiť problém garancie kvality ropy počas transportu," uviedla Rosnefť. "Zvyšujú sa riziká ohrozujúce povesť Ruska ako spoľahlivého dodávateľa."

Rosnefť tvrdí, že niektoré krajiny dovážajúce ropy vrátane Poľska začali uvažovať o alternatívnych možnostiach importu čierneho zlata. "Transnefť sama mieša ropu od rôznych producentov. Vzhľadom na to, že v jej ropovodnom systéme neexistuje žiaden kontrolór kvality, firmy môžu v skutočnosti dostávať zmes, ktorá nemusí korešpondovať s kvalitou ropy pôvodne dodávanej do systému," uzavrela Rosnefť.