Bratislava 2. septembra (TASR) – Eskalácia obchodnej vojny medzi USA a Čínou sa Európy dotkne najmä prostredníctvom zhoršenia nálady v globálnej ekonomike. Neistota okolo ďalšieho vývoja vyvoláva spomalenie investičných aktivít, priemyslu a sčasti aj spotreby, zhodli sa na tom analytici oslovení TASR. USA od začiatku septembra zaviedli 15-percentné clo na čínsky tovar v hodnote viac ako 100 miliárd USD (90,61 miliardy eur), na čo Čína zareagovala odvetnými clami v rozpätí 5 % až 10 % na americký dovoz v hodnote 75 miliárd USD. 

Čínsko-americký obchodný spor sa už prejavuje v spomaľovaní sa ekonomiky eurozóny na čele s nemeckou. "Nemecké automobilky dodávajú na čínsky trh automobily vyrobené vo svojich amerických závodoch. Tie boli predmetom dodatočných ciel a od decembra by mali byť opäť obnovené," pripomenul analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Nepriamo sa podľa neho obchodná vojna dotkne nášho regiónu prostredníctvom podkopania nálady v globálnej ekonomike a s tým súvisiaceho spomalenia investičnej aktivity, priemyslu a sčasti aj spotreby. 

Obe strany už pritom majú nachystaný ďalší balík ciel. Od 15. decembra zavedie čínska strana päťpercentnú colnú sadzbu na dovoz cigariet, odevov, automobilových dielcov, elektrických spotrebičov a leteckých motorov, desať percent sa bude platiť za dovoz kávy, ovocných štiav, vína a piva, liekov, dreva a automobilov. Na čínsky vývoz spotrebného tovaru do USA v hodnote 160 miliárd USD pribudnú 15-percentné clá. Americkým spotrebiteľom tak zdražejú napríklad smartfóny, notebooky a odevy.

Podľa hlavného ekonóma Czech Fund Lukáša Kovandu by mohol práve dosah ciel na bežného amerického spotrebiteľa prinútiť amerického prezidenta Donalda Trumpa zmeniť svoje rozhodnutie a od nových ciel ustúpiť alebo ich aspoň zmierniť. "Čiastočne sa Trump k zmierneniu uchýlil," uviedol Kovanda. Pôvodne chcel americký prezident od začiatku septembra zaťažiť čínsky dovoz vo viac ako dvojnásobnom objeme. "Nakoniec sa rozhodol clá na dovoz za 160 miliárd dolárov ročne zaviesť až od polovice decembra, aby zmiernil dosah vyšších ciel, a teda drahšieho tovaru, na amerického spotrebiteľa počas predvianočnej vrcholnej nákupnej sezóny," dodal Kovanda.

Pre nevypočítateľnosť krokov prezidenta Trumpa panuje podľa Pánisa na trhoch značná neistota a nervozita. Napriek tomu analytik tiež očakáva zo strany amerického prezidenta pokus o prímerie alebo o čiastočnú obchodnú dohodu. "Tú bude chcieť Trump predať voličom ako svoj politický úspech," povedal Pánis.

(1 EUR = 1,1036 USD)