Banská Štiavnica 26. augusta (TASR) - Problémy so zásobovaním banskoštiavnickej miestnej časti Banky pitnou vodou chce tunajšia samospráva vyriešiť vybudovaním vodovodu. Na jeho realizáciu chce získať dotáciu. Podaniu žiadosti má predchádzať vypracovanie projektovej dokumentácie, na ktorú v pondelok banskoštiavnickí poslanci vyčlenili 20.000 eur.

Banky nie sú napojené na verejnú vodovodnú sieť. Obyvatelia aj chalupári v tejto časti riešia zásobovanie vodou z vlastných studní. Problém podľa samosprávy nastáva v obdobiach sucha, kedy zdroje vody nestačia a mesto musí pitnú vodu do tejto časti mesta zabezpečiť cisternami. V tomto období už mesto uhradilo dovoz vody na Banky v sume 5200 eur.

Definitívnym riešením situácie má byť vybudovanie vodovodu. "Mesto chce požiadať o dotáciu z Environmentálneho fondu, musí však mať vypracovanú projektovú dokumentáciu," priblížila Kamila Lievajová, vedúca ekonomického oddelenia Mestského úradu v Banskej Štiavnici.

Tento rok bolo mesto úspešné a získalo prostriedky vo výške 180.000 eur na vodovod v časti Jergištôlňa. Za tieto prostriedky sa podľa Lievajovej realizuje už druhá etapa. "Vlani sme dostali 200.000 eur, za ktoré sa zrealizovala prvá časť," dodala.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.