Brusel 20. augusta (TASR) - Krajiny Beneluxu Belgicko, Holandsko a Luxembursko požiadali Európsku komisiu (EK) o overenie účinnosti právnych predpisov týkajúcich sa teritoriálnych obmedzení dodávok, ktoré dodávateľom umožňujú predávať určité výrobky za vyššie ceny na jednej alebo druhej strane ich hraníc. Uviedla v utorok tlačová agentúra Belga.

Táto žiadosť prichádza tri mesiace po uložení pokuty vo výške 200 miliónov eur, ktorú Európska komisia vymáha od pivovarského gigantu AB Inbev. Podľa rozhodnutia exekutívy EÚ z 13. mája najväčšia pivná spoločnosť na svete zneužila svoje dominantné postavenie na belgickom trhu s pivom tým, že bránila lacnejšiemu dovozu svojho piva Jupiler z Holandska do Belgicka.

"Súčasné právne predpisy o hospodárskej súťaži sa uplatňujú iba za určitých okolností na teritoriálne obmedzenia dodávok," uvádza sa v spoločnom vyhlásení krajín Beneluxu.

Belgicko, Holandsko a Luxembursko preto žiadajú Európsku komisiu, aby preskúmala účinnosť existujúceho právneho rámca. Podľa ich stanoviska riešenia existujú, a to najmä na základe zásady nediskriminácie príjemcov služieb, geoblokovania alebo nekalých obchodných praktík.

Komisia definuje územné obmedzenie zásobovania ako prekážky stanovené súkromnými stranami, ktorých účinkom je obmedziť možnosti, odkiaľ môžu maloobchodníci nakupovať svoje výrobky. Na základe takýchto dohôd môže byť maloobchodník odkázaný obrátiť sa iba na konkrétnu národnú dcérsku spoločnosť dodávateľa a má zabránené nakupovať rovnaké výrobky od dcérskych spoločností dodávateľa v iných krajinách.