Peking 2. augusta (TASR) - Čína v piatok varovala, že podnikne „protiopatrenia“, ak Spojené štáty zrealizujú svoju hrozbu a zavedú ďalšie clá na čínsky import v hodnote 300 miliárd USD (271,81 miliardy eur).

Čínske ministerstvo obchodu vo svojom vyhlásení v piatok uviedlo, že oznámenie amerického prezidenta Donalda Trumpa o zavedení dodatočných ciel od 1. septembra predstavuje „vážne porušenie“ prímeria, na ktorom sa dohodol v júni s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Ministerstvo však nešpecifikovalo, aké protiopatrenia Peking zavedie. Ale Čína v minulosti naznačila, že by mohla obmedziť vývoz vzácnych zemín, ktoré sú životne dôležité pre technologický priemysel USA, a tiež zostavuje čiernu listinu „nespoľahlivých“ zahraničných spoločností.

Obchodná vojna medzi oboma veľmocami trvá už vyše roka. Trump šokoval trhy v máji, keď zvýšil clá z 10 % na 25 % na čínske tovary v hodnote 250 miliárd USD. Peking vtedy okamžite prijal odvetné opatrenia a vyhlásil, že nie je ochotný pristúpiť na obchodnú dohodu, kým sa clá nezrušia.

USA a Čína tento týždeň obnovili obchodné rokovania, ktoré sa prerušili v máji, keď americká delegácia navštívila Šanghaj. Podľa správ v médiách by sa ďalšie kolo rokovaní malo konať v septembri vo Washingtone.

(1 EUR = 1,1037 USD)