Londýn 31. júla (TASR) - Britský výrobca luxusných áut Aston Martin oznámil za 1. polrok prepad do straty. Spoločnosť je tak ďalšou automobilkou, ktorú poškodil klesajúci dopyt v Európe.

Firma, ktorú preslávil najmä fiktívny agent James Bond, v súčasnosti realizuje plán reštrukturalizácie. Ten odštartoval Andy Palmer po tom, ako v roku 2014 prevzal vedenie automobilky. Firmu však podobne ako iné automobilky ovplyvňuje nepriaznivý vývoj vo svetovej ekonomike a blížiaci sa brexit a s tým spojený pokles dopytu.

Aston Martin oznámil, že za 1. polrok zaznamenal stratu pred zdanením 78,8 milióna libier (85,98 milióna eur). V rovnakom období minulého roka evidovala firma zisk na úrovni 20,8 milióna libier. V reakcii na najnovšie údaje akcie Aston Martin klesli o 17 %. Najmä vývoj v regióne Európa, Blízky východ a Afrika bol nepriaznivý, keď dopyt na ňom klesol v 1. polroku medziročne zhruba o pätinu.

Okrem toho výsledky automobilky ovplyvnili náklady spojené s výstavbou nového závodu vo Walese. Ten by mal vyrábať prvý športovo-úžitkový automobil spoločnosti. Čiastočne sa pod polročný výsledok podpísala aj nižšia priemerná predajná cena.

(1 EUR = 0,91653 GBP)