Bratislava/Piešťany 31. júla (TASR) - Elektrina ako komodita by mala v budúcom roku domácnostiam a malým podnikom významne zdražieť. Dôvodom je vývoj cien na energetickej burze v Prahe, ktoré vstupujú do regulačného vzorca. Pre výpočet cien pre koncových odberateľov z regulovaného segmentu je rozhodujúci vývoj za prvých šesť mesiacov predchádzajúceho roka. Cena elektriny pre domácnosti v roku 2020 preto bude vychádzať z obdobia medzi 1. januárom až 30. júnom 2019. Uviedol to alternatívny dodávateľ energií - spoločnosť Magna Energia.

"Toto obdobie je už ukončené. Preto spoločnosť Magna Energia podala v júli na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) návrh na určenie cien domácností pre rok 2020. Nová cena komodity, platná pre všetky tarify, je 59,90 eura za megawatthodinu (MWh). Pred rokom, keď sme našim odberateľom zjednotili ceny, to bolo 48,4459 eura za MWh. Silová elektrina by tak kvôli platnému regulačnému vzorcu a vývoju na komoditných burzách mala zdražieť o vyše 20 %, vysvetlil Martin Semrič, portfólio manažér spoločnosti Magna Energia.

Celkový nárast cien však bude ovplyvnený aj vývojom ostatných položiek, z ktorých sa koncová cena pre odberateľa skladá. Silová elektrina má na výslednej sume iba približne tretinový podiel. Ostatok tvoria distribučné poplatky, či tarifa za prevádzku systému (TPS), v ktorej sú zahrnuté aj dotácie hnedouhoľných baní či obnoviteľných zdrojov energie.

"Ak regulačný úrad dokáže tieto položky stlačiť nadol, môže byť zdraženie miernejšie. Ak k takémuto kroku nedôjde, domácnosti by mali počítať s tým, že elektrina im po započítaní všetkých poplatkov medziročne zdražie približne o 7 %," povedal Semrič.

"Pravda je, že cena silovej elektriny na burzách dlhodobo rastie, čo môže mať vplyv na koncovú cenu elektriny pre slovenské domácnosti. Úrad však nikdy vopred nekomentuje výsledok cenových konaní, a to ani v hypotetickej rovine. Isté je, že úrad v maximálnej miere využije všetky svoje regulačné nástroje, aby ochránil záujmy zraniteľných odberateľov, samozrejme, s ohľadom na oprávnené požiadavky všetkých účastníkov trhu v zmysle zákona," uviedol pre TASR v reakcii na Magna Energia 9. júna hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Radoslav Igaz.