Rím 31. júla (TASR) – Talianska ekonomika v 2. štvrťroku stagnovala po slabom, zanedbateľnom raste v prvých troch mesiacoch roka. Ukázali to v stredu najnovšie údaje štatistického úradu ISTAT, ktoré odhalili, že obchodné toky ani domáci dopyt nepriniesli pozitívny príspevok.

Hrubý domáci produkt (HDP) Talianska sa v období apríl-jún 2019 nezmenil ani oproti predchádzajúcemu kvartálu, ani v medziročnom porovnaní, informoval ISTAT.

To je však lepší výsledok, ako jeho medzikvartálny pokles o 0,1 % a medziročný o 0,2 %, ktorý Taliansku predpovedali analytici.

Tretia najväčšia ekonomika v eurozóne od 2. štvrťroka minulého roka takmer nerástla a udržiavala si svoju "obvyklú pozíciu najpomalšie rastúceho hospodárstva eurozóny".

Talianska vláda antisystémového Hnutia piatich hviezd a pravicovej Ligy Severu očakáva za celý rok rast HDP o 0,2 % po jeho vlaňajšom zvýšení o 0,9 %.

ISTAT nerevidoval výsledky za 1. štvrťrok, keď HDP medzikvartálne vzrástol o 0,1 % a medziročne klesol o 0,1 %. A neposkytol ani detaily o jednotlivých komponentoch, ktoré sa podpísali pod výsledok za 2. kvartál. Uviedol len, že priemysel a poľnohospodárstvo zaznamenali pokles, čo vykompenzoval určitý rast v sektore služieb.