Dublin 11. júla (TASR) - Írska ekonomika vzrástla v roku 2018 o viac než 8 % a aj v prípade odpočítania ziskov nadnárodných koncernov rast dosiahol výrazných viac než 6 %. Lepšie než pôvodne očakávané údaje o vývoji ekonomiky podporil najmä export. Uviedol to vo štvrtok írsky štatistický úrad.

Podľa úradu vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) Írska za minulý rok až o 8,2 %. Výsledok je omnoho lepší, než naznačovali predbežné údaje štatistického úradu zverejnené v marci. Tie poukazovali na rast ekonomiky za minulý rok na úrovni 6,7 %.

Aj hrubý národný produkt (HNP), teda bez započítania ziskov nadnárodných koncernov so sídlom v Írsku, zaznamenal výrazný rast. Podľa štatistického úradu vzrástol vlani o 6,5 %.

Pod vysoký rast ekonomiky sa podpísal najmä export tovarov a služieb. Ten vlani vzrástol o vyše 10 %, dodali štatistici. Navyše osobná spotreba sa zvýšila o 3,4 %.

Vysoký hospodársky rast pomohol znížiť verejný dlh, ktorý teraz dosahuje 63,6 % HDP. Na porovnanie, v roku 2013, keď dosahoval svoje maximum, predstavoval dlh až 120 % HDP.