Brazília 10. júna (TASR) - Brazílska ekonomika vzrastie tento rok pravdepodobne len o 1 %. Ukázal to v pondelok zverejnený prieskum brazílskej centrálnej banky, ktorý uskutočnila medzi ekonómami. Tí opäť zhoršili svoje odhady vývoja ekonomiky v tomto roku, už 15. týždeň po sebe. Najnovšia prognóza tak počíta s rastom na úrovni ešte nižšej, než počas rastovo slabých predchádzajúcich rokov.

V prieskume brazílskej centrálnej banky sa 75 finančných inštitúcií zhodlo v priemere iba na 1-percentnom raste ekonomiky. V predchádzajúcom týždni priemerný odhad rastu hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2019 dosiahol 1,13 %.

Na začiatku januára pritom ekonómovia počítali s rastom o 2,5 %. Navyše, nový údaj je horší aj v porovnaní s rastom ekonomiky za roky 2017 a 2018, keď v obidvoch ekonomika vzrástla o 1,1 %.

Na nepriaznivý vývoj poukázal už 1. kvartál. V ňom zaznamenala ekonomika Brazílie pokles o 0,2 %, čo bol prvý pokles od roku 2016. Podľa ekonómov bude nepriaznivý vývoj ekonomiky pokračovať pravdepodobne aj v ďalšom období tohto roka a ukazuje sa, že podľa všetkého aj v roku 2020.

Ekonómovia počítajú na budúci rok s rastom hospodárstva na úrovni 2,23 %. Predchádzajúci odhad hovoril o raste o 2,5 %. Je to prvýkrát, čo sa odhad rastu zo strany ekonómov v prieskume brazílskej centrálnej banky pre rok 2020 dostal pod 2,50 %. Na porovnanie, v marci počítali s budúcoročným rastom na úrovni 2,80 %.