Fukuoka 9. júna (TASR) - Prioritou francúzskej vlády ako akcionára v automobilke Renault je posilnenie aliancie firmy s japonským Nissanom. Povedal to v nedeľu francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

Ako uviedol po skončení dvojdňovej schôdzky ministrov financií a šéfov centrálnych bánk štátov skupiny G20 v japonskej Fukuoke, kľúčová je aliancia s Nissanom a jej ďalšie posilnenie. Až potom ďalšie prípadné spojenia.

"Sme hrdí na Renault ako firmu. Jeho zamestnanci, závody a výskumné centrá sú skutočne symbolom kvality francúzskeho priemyslu. Ak sa však pozrieme na posledných 20 rokov, tak vidíme, že partnerstvo s Nissanom automobilku Renault výrazne podporilo. Preto je dôležité túto alianciu nielen udržať, ale ešte posilniť," povedal Le Maire.

Už v sobotu (8. 6.) uviedol v rozhovore pre tlačovú agentúru AFP, že vláda je pre podporu aliancie s Nissanom pripravená znížiť svoj 15-percentný podiel v Renaulte. Konsolidácia aliancie s ďalšími automobilkami ako Fiat Chrysler Automobiles (FCA) je podľa ministra druhoradá.

Firma FCA vo štvrtok (6. 6.) stiahla ponuku na fúziu s Renaultom, ktorú navrhla len niekoľko dní predtým. Spoločnosť oznámila, že ponuku na fúziu sťahuje pre "politické podmienky vo Francúzsku". Francúzska vláda totiž chcela rozhodnutie o fúzii odložiť na neskôr, dokiaľ sa nevyjadrí Nissan ako partner v aliancii.

Podľa ministra financií by sa však Renault mal najskôr sústrediť na dosiahnutie užšieho spojenia s japonským partnerom a až potom začať riešiť ďalšie aliancie. "Potrebné je zvoliť správne poradie...najskôr skonsolidovať alianciu (medzi Nissanom a Renaultom) a potom pristúpiť ku konsolidácii vo všeobecnej rovine. Nie naopak," povedal Le Maire.