Londýn 31. mája (TASR) - Jedna z dôležitých britských podnikateľských lobby varovala záujemcov o premiérsku stoličku odchádzajúcej Theresy Mayovej pred škodami, ktoré by spôsobil brexit bez dohody.

Odchod z Európskej únie (EÚ) bez dohody ťažko a dlhodobo poškodí konkurencieschopnosť Británie, tvrdí Konfederácia britského priemyslu (CBI). "Veľké aj malé firmy majú jasno v tom, že odchod z EÚ s dohodou je najlepšou cestou," uviedla šéfka CPI Carolyn Fairbairnová. Odchod bez dohody podľa nej spôsobí vážne krátkodobé narušenia a dlhodobo ťažko poškodí britskú konkurencieschopnosť.

"Veľká väčšina firiem nemôže byť na brexit bez dohody nikdy pripravená, predovšetkým naše malé a stredné členské firmy, ktoré si nemôžu dovoliť komplexné a nákladné rezervné plány."

Británia mala pôvodne vystúpiť z EÚ 31. marca, termín sa posunul na 31. októbra po tom, čo britskí poslanci nepodporili dohodu vyrokovanú premiérkou Mayovou.

Záujem o Mayovej stoličku má 12 konzervatívnych zákonodarcov, pričom niektorí z nich vyhlasujú, že sú pripravení na brexit bez dohody.