Washington 22. apríla (TASR) - Spojené štáty ukončia v máji platnosť výnimiek na nákup iránskej ropy. Tie poskytli ešte v novembri ôsmim krajinám, ktoré sú najväčšími dovozcami ropy z Iránu, pričom ich platnosť bola stanovená na šesť mesiacov. Rozhodnutie sa dotkne najmä štátov z Ázie.

Rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa oznámil v pondelok minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Už predbežné informácie poukazujúce na nepredĺženie platnosti výnimiek vyhnali ceny ropy na takmer 6-mesačné maximá napriek tomu, že podľa Bieleho domu USA komunikujú so Saudskou Arábiou a Spojenými arabskými emirátmi, aby krajiny výpadok na trhu pomohli vykompenzovať a ceny komodity tak stabilizovať.

Pompeo v pondelok zopakoval, že cieľom Washingtonu je dostať vývoz ropy z Iránu na nulu. Zároveň dodal, že USA neplánujú poskytnúť ôsmim krajinám, ktoré mali v prípade dovozu ropy z Iránu 6-mesačnú výnimku, žiadne prechodné obdobie na prispôsobenie sa situácii.

"Oznamujem, že ďalej už žiadne výnimky poskytovať nebudeme," vyhlásil Pompeo na brífingu. Podľa neho Spojené štáty poskytli krajinám dostatočný čas na získanie nových dodávateľov. Výnimky na dovoz určitého objemu ropy z Iránu mali na šesť mesiacov Čína, India, Japonsko, Južná Kórea, Turecko, Taiwan, Taliansko a Grécko. Posledne tri menované ale už zastavili dovoz ropy z Iránu, takže nepredĺženie výnimiek sa ich nedotkne.

Cieľom USA, dodal Pompeo, je úplne zastaviť vývoz ropy z Iránu, aby sa "zločineckému režimu zablokoval prístup k financiám, ktoré používal na destabilizáciu Blízkeho východu po celé desaťročia".

USA zaviedli sankcie voči ropnému sektoru Iránu od novembra minulého roka potom, ako v máji Trump jednostranne odstúpil od jadrovej dohody medzi Teheránom a svetovými mocnosťami uzatvorenej v roku 2015.

Ceny ropy Brent s júnovým kontraktom vzrástli do 16.09 h SELČ o 1,94 USD na 73,91 USD (65,70 eura) za barel (159 litrov). Počas obchodovania sa dostali až na 74,31 USD/barel, čo bola najvyššia hodnota od 1. novembra minulého roka.

Vysoký rast zaznamenala aj cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v máji. Dosiahla 65,58 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke predstavuje rast o 1,58 USD. V priebehu obchodovania sa zvýšila na 65,87 USD/barel, najvyššiu hodnotu od konca októbra.

(1 EUR = 1,1250 USD)