Bratislava 4. apríla (TASR) – Po tradičnej štvrtkovej Hodine otázok a po interpeláciách čaká poslancov ešte rokovanie o návrhu na zrušenie osobitného odvodu obchodných reťazcov, hlasovanie o prerokovaných bodoch a opakovaná voľba kandidátov na ústavných sudcov. Tým vyčerpajú program 43. schôdze Národnej rady (NR) SR, ktorá sa začala 26. marca. Do poslaneckých lavíc sa však vrátia už v piatok (5. 4.), kedy sa má konať mimoriadna schôdza k odvolávaniu ministra dopravy Árpáda Érseka (Most-Híd) iniciovaná opozíciou.

Návrh na zrušenie osobitného odvodu z dielne poslancov SNS sa v parlamente prerokúva v zrýchlenom režime. Bol predložený ako reakcia na predbežné opatrenie prijaté zo strany Európskej komisie (EK) na pozastavenie uplatňovania tohto zákona. Navrhovatelia odôvodnili takéto riešenie skutočnosťou, že vyšetrovanie EK nie je časovo obmedzené. Podľa nich sa tým otvorí možnosť hľadať iný, rýchlejší a efektívnejší mechanizmus adresnej pomoci slovenským poľnohospodárom a potravinárom.

Trvanie súčasnej schôdze výrazne ovplyvnilo vypustenie 17 bodov programu. Ekonomické a sociálne návrhy z dielne SNS, Smeru-SD a Mosta-Híd sa presunuli na májové plénum.

Medzi odsunutými bodmi je návrh na zníženie dane z príjmu právnických osôb, zavedenie 10-percentnej dane na potraviny, zrušenie koncesionárskych poplatkov, ale aj zmena atómového zákona či zrušenie poplatku za zmenu priezviska po uzavretí manželstva.

Na máj sa presunuli aj návrhy, ako je zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane aj zníženie odvodu do rezervného fondu solidarity o štyri percentuálne body v prípade zamestnávateľa, SZČO a dobrovoľne poistenej osoby.