Brusel 3. apríla (TASR) - Európska únia (EÚ) v prípade brexitu bez dohody okamžite zavedie colné kontroly, uviedol komisár EÚ pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici.

Podľa Moscoviciho sa zvyšuje riziko, že Británia 12. apríla vystúpi z únie bez dohody. "Colný kódex by sa aplikoval na všetky tovary prichádzajúce zo Spojeného kráľovstva," povedal Moscovici na tlačovej konferencii. "Musíme zabezpečiť plné uplatnenie colného kódexu EÚ hneď, ako Británia odíde."

"Ak sa zrealizuje k scenár bez dohody, bude treba zaviesť colné kontroly. To neznamená, že budeme systematicky kontrolovať každý jeden kamión. Kontrolovali by sme tovary na základe analýzy rizík."

Podľa Moscoviciho musia byť firmy z EÚ obchodujúce s Britániou pripravené na dodatočné náklady a byrokraciu v súvislosti so zvýšením colných kontrol. Takisto cestujúci sa musia pripraviť na viac kontrol než doteraz.

Podľa Moscoviciho niektorí členovia EÚ odhadli, že ich colné formality sa v prípade náhleho tvrdého brexitu môžu zvýšiť až o polovicu. "To bude mať veľký vplyv na hotovostné toky firiem," povedal Moscovici. "Bez dohody o vystúpení príde k narušeniu aktivity tisícov európskych firiem."

Moscovici sa vyhol jasnej odpovedi na citlivý problém írskej hranice.

"V prípade brexitu bez dohody budú EÚ aj Spojené kráľovstvo musieť ochrániť svoje jednotné trhy. Budú musieť vykonávať nevyhnutné kontroly," dodal Moscovici.