Washington 2. apríla (TASR) - Objednávky na nové priemyselné výrobky z USA vo februári klesli, a najstrmšie za štyri mesiace. Dôvodom bol najmä pád objednávok v nestálej kategórii dopravných prostriedkov. Analytici však očakávali ešte horší výsledok. Informovalo o tom v utorok americké ministerstvo obchodu.

Podľa najnovších údajov ministerstva sa objednávky na dodávky nových výrobkov z amerických tovární vo februári znížili o 1,6 %, najviac od októbra 2018, keď sa prepadli o 4,3 %.

V januári pritom objednávky na nové produkty ešte stúpli, aj keď len mierne, o 0,1 %. Ekonómovia počítali s ich februárovým poklesom o 1,8 %.

Dôvodom februárového zníženia celkových objednávok bol pokles dopytu po dopravných prostriedkoch, a to o 4,8 %. Z toho objednávky na motorové vozidlá a ich komponenty sa vo februári znížili o 0,1 % a dopyt po civilných lietadlách sa prepadol o 31,1 % po januárovom náraste o 9,2 %.

Po vylúčení objednávok na dopravné zariadenia sa dopyt po produktoch dlhodobej spotreby v USA vo februári zvýšil o 0,1 % po januárovom poklese o 0,1 %.

Zlou správou však je, že aj objednávky v kľúčovej kategórii kapitálových produktov, ktorá odráža investičné plány firiem, sa vo februári znížili o 0,1 % po náraste v januári o 0,9 %. Dôvodom bol menší dopyt po strojoch a počítačoch. Konkrétne objednávky na stroje aj počítače sa znížili zhodne o 0,3 %.

Ekonómovia predpovedali vo februári stagnáciu objednávok kapitálových tovarov.

Americký výrobný sektor zasiahlo spomalenie globálneho hospodárstva a stúpajúce napätie v zahraničnom obchode, ktoré poškodilo export z USA.