Brusel 1. apríla (TASR) - Nad výrobným sektorom eurozóny sa sťahujú ďalšie mraky. Jeho aktivita aj v marci klesla viac, ako naznačoval rýchly odhad a bola najslabšia za takmer šesť rokov. A vývoj nových objednávok signalizuje ešte ponurejšiu budúcnosť. Vyplýva to zo spresneného prieskumu spoločnosti IHS Markit.

Podľa konečných výsledkov Markit index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora eurozóny sa v marci znížil, už ôsmy mesiac po sebe, a to na 47,5 zo 49,3 bodu vo februári. Marcový spresnený index je o niečo menší ako 47,6 bodu pri rýchlom odhade a najnižší od apríla 2013.

PMI výrobného sektora eurozóny sa už dva mesiace pohybuje pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast daného odvetvia od jeho poklesu.

Čiastkový index produkcie v marci tiež klesol na 47,2 zo 49,4 bodu. Bol tak najnižší od apríla 2013 a druhý mesiac po sebe menší ako 50 bodov.

Čo sa týka jednotlivých krajín eurozóny, tri najväčšie ekonomiky regiónu zaznamenali v marci PMI nižšie ako 50 bodov, pričom najhorší výsledok vykázalo Nemecko, a to 44,1 bodu namiesto 44,7 bodu pri rýchlom odhade. Taliansky výrobný sektor mal PMI na úrovni 47,4 bodu, čo je jeho 70-mesačné minimum a francúzsky PMI 49,7 bodu bol menší ako 49,8 bodu pri rýchlom odhade a najnižší za tri mesiace.

V prípade Španielska, štvrtej najväčšej ekonomiky regiónu, výrobný sektor ešte pokračoval v raste, keďže jeho PMI dosiahol dvojmesačné maximum 50,9 bodu. Najlepší výsledok pritom v marci zaznamenalo Grécko s PMI na úrovni 54,7 bodu, čo bolo jeho 12-mesačné maximum.

No výsledky celého regiónu sú slabé. Európska centrálna banka (ECB) už minulý mesiac zhoršila výhľad ekonomiky regiónu a odložila aj zvýšenie svojich úrokových sadzieb na rok 2020. ECB ponúkne bankám nové kolo lacných úverov, ktoré by mali pomôcť oživiť ekonomiku.

Prieskum naznačil, že pokles vo výrobnom sektore eurozóny "naberá obrátky". Nové objednávky sa totiž znížili najstrmšie za šesť rokov a továrne obmedzili nákupy surovín, pretože sa im hromadia nepredané výrobky v skladoch.

„Pri pohľade na výhľadové indikátory sa riziká poklesu zintenzívnili a tento trend by sa mohol v 2. štvrťroku výrazne zhoršiť,“ povedal Chris Williamson, hlavný ekonóm IHS Markit.