Bratislava 28. marca (TASR) - Snem Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR vo štvrtok zvolil nových členov predstavenstva a zástupcov v Hospodárskej a sociálnej rade (HSR) SR.

Predstavenstvo doplní predsedníčka Slovenského odborového zväzu zamestnancov obrany Katarína Krajčová a predsedníčka Slovenského odborového zväzu verejnej správy a kultúry (SLOVES) Milena Rácová. V HSR SR budú odborárov zastupovať predsedníčka Odborového zväzu drevo, lesy, voda Vlasta Szabová, predsedníčka SLOVES Milena Rácová a predseda Odborového zväzu polície v SR Viktor Kiss.

Práve dôležitosť Hospodárskej a sociálnej rady SR vyzdvihol na štvrtkovom sneme aj premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). "Nepamätám si, že by sa vláda zaoberala nejakým zásadným návrhom, ktorý nebol najskôr prerokovaný v Hospodárskej a sociálnej rade SR. Niekoľkokrát, a to aj pri návrhoch zákonov, vláda dokonca prerušila rokovanie o návrhu, a to práve z dôvodu, že neprešiel týmto rokovaním," povedal premiér.

Podľa Pellegriniho hrá sociálny dialóg medzi odbormi, zamestnávateľmi a vládou významnú úlohu nielen na Slovensku, ale je to aj základný nástroj stability v rámci Európskej únie. Premiér ocenil dobré vzťahy medzi vládou a KOZ a odborárov označil za "seriózneho, rozhľadeného a odborne zdatného partnera".